Muzeul Comorilor a fost jefuit de hoți, luni dimineața. Aceștia au intrat în cea mai prețioasă sală și au dispărut cu bijuterii a călor valoare e estimată la un miliard de euro.
În această dimineață hoții au intrat în Muzeul Comorilor din Dresda, cunoscut pentru colecțiile sale extraordinar de valoroase. Potrivit anchetatorilor, hoții au acționat simplu și eficient. Ei au distrus un transformator electric aflat în apropierea instituției, astfel că, atunci când au pătruns prin efracție pe o fereastră, nu s-a mai pornit alarma.
„Muzeul Comorilor sau Green Vault, din orașul german Dresda a fost jefuit astăzi”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției germane, conform publicației Bild.
Hoții își făcuseră ”temele” atent. Ei s-au dus țintă în Sala comorilor lui August al II-lea cel Puternic, fost rege al Poloniei şi prinţ-ales al Saxoniei în secolul al XVIII-lea, unde au deschis o vitrină cu aproape 100 de obiecte prețioase, a mai transmis poliția. Din vitrină au fost furate doar trei seturi de bijuterii cu diamante din secolul al XVIII-lea, de o valoare „inestimabilă”.
În prezent, valoarea bunurilor furate nu a fost transmisă de oficiali, însă presa germană spune că ar fi vorba de aproximativ un miliard de euro.
Anchetatorii au explicat sursei citate că jaful anului a fost dat la ora 5.00. Ar fi vorba de doi hoți care când au pătrus în muzeu aveau asupra lor lanterne și topoare. Pe camerele de supraveghere se vede cum unul din hoți lovește cu toporul una din vitrine, de mai multe ori. Apoi filmărille se opresc brusc.
După ce au furat prețioasele bijuterii, hoții au fugit, se pare cu un Audi A6. Un vehicul identic a fost incendiat ulterior într-o parcare. „Nu putem exclude că aceasta este mașina cu care au fugit hoții”, a declarat Volker Langer, șeful investigației, pentru sursa citată.
Și Ministrul de stat pentru Cultură și Media, Monika Grutters, a făcut declarații pe acest subiect, spunând că acest jaf ar fi fost ”o lucrare comandată”. Potrivit oficialilor muzeului, jaful, în ciuda valorii imense a bijuteriilor, este în primul rând un dezastru cultural-istoric. ”În bani, amploarea dezastrului nu poate fi măsurată”, arată, conform aceleiași publicații, directoarea muzeului, Marion Ackermann.
Sursa foto: Bild