Pentru început, măsurile privesc grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui. Comisia Europeană a adoptat măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile UE de produse agricole din Ucraina pentru a atenua dificultățile cauzate de ridicarea temporară a restricțiilor de import impuse de UE asupra cerealelor ucrainene, a anunțat marți Comisia Europeană de la Bruxelles.
La jumătatea lunii aprilie, lideri ai cinci state membre ale UE - Ungaria, Polonia, Slovacia, Bulgaria și România - au cerut Comisiei Europene să ia măsuri cu privire la cerealele ucrainene care intră în Europa fără taxe vamale și care dăunează agricultorilor locali. Ungaria, Polonia, Slovacia și Bulgaria au impus anterior, în mod unilateral, interdicții la importul de produse agricole din Ucraina.
Potrivit unei declarații de marți a Comisiei Europene, măsurile adoptate pe baza unor garanții de protecție excepționale ale regulamentului privind măsurile comerciale autonome sunt necesare din cauza unor circumstanțe excepționale cauzate de probleme logistice grave în cinci state membre.
Marea controversă a cerealelor ce vin din Ucraina
Pentru început, măsurile se referă la patru produse agricole originare din Ucraina: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui. Măsurile au intrat în vigoare pe 2 mai și vor dura până pe 5 iunie. În această perioadă cele patru produse amintite pot fi în continuare comercializate liber în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre cele mai afectate de ridicarea restricțiilor la import.
Produsele pot fi comercializate în continuare în cadrul regimului de tranzit comun în interiorul sau prin aceste cinci state membre, sau către o țară sau un teritoriu din afara UE, a precizat Executivul de la Bruxelles, adăugând că Ungaria, Polonia, Slovacia și Bulgaria s-au angajat să își ridice măsurile unilaterale privind grâul, porumbul, rapița, semințele de floarea-soarelui și toate celelalte produse originare din Ucraina.
Comisia Europeană a declarat că măsurile de marți vor atenua preocupările fermierilor din statele membre învecinate cu Ucraina, menținând în același timp angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și de a-i păstra capacitatea de a exporta cereale, care este „vitală pentru a hrăni lumea și pentru a menține prețurile alimentelor la un nivel scăzut”.
Ce prevăd aceste măsuri
Măsurile fac parte dintr-un pachet cuprinzător de sprijin prezentat de Comisia Europeană și vor fi completate de sprijin financiar pentru fermierii din cinci state membre și de măsuri suplimentare pentru a facilita tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin rute de solidaritate către alte state membre și țări din afara UE, a mai subliniat Comisia Europeană, care a adăugat că este pregătită să reintroducă măsuri preventive privind importurile de produse agroalimentare din Ucraina după expirarea regulamentului pe 5 iunie, în cazul în care situația de urgență persistă. Comisia este, de asemenea, pregătită să evalueze situația de pe piața UE pentru alte produse agricole din Ucraina, în cadrul procedurii accelerate de salvgardare.
sursa: RADOR / nepszava.hu