Adolf Hitler a ajuns să conducă Germania cu mână de fier după incendiul clădirii Reichstagului, folosind evenimentul împotriva comuniștilor, dar noi informații infirmă varianta prezentată oficială preț de aproape 90 de ani.
Adolf Hitler a fost numit cancelar al Germaniei pe 30 ianuarie 1933, iar nici o lună mai târziu, clădirea Reichstagului era grav avariată de un incendiu. Multă vreme, s-a crezut că responsabil este comunistul olandez Marinus van der Lubbe, lucru care l-a ajutat pe Hitler să neutralizeze mișcarea rivală comunistă din Germania.
Noi informații scoase la iveală recent vin să infirme însă această variantă și întăresc scenariul unei eventuale conspirații puse la cale tocmai de naziști pentru a-și putea consolida puterea.
În cadrul unei mărturii prezentată de Deutsche Welle, Hans-Martin Lennings un membru al unei grupări paramilitare nazistă, spune cum l-a condus cu mașina pe van der Lubbe la clădirea Reichstagului în seara incendiului.
Acesta spune că în momentul în care au ajuns la locul faptei, „am simțit un miros puternic de arsură, iar nori de fum inundaseră clădirea”. Lennings susține de asemenea că el și colegi de-ai săi au protestat ulterior la ideea că olandezul Marinus van der Lubbe ar fi fost cel responsabil pentru incendiu.
Ulterior, neamțul ar fi fugit în Cehoslovacia, atunci când regimul nazist a început să îi execute pe toți cei care dețineau informații despre incendiul Reichstagului.
În Germania sunt păreri mixte despre cine a provocat acest incendiu. Dacă cei mai mulți istorici sunt de părere că van der Lubbe a acționat singur, există și voci care i-au acuzat pe naziști că ar fi provocat singuri focul.
Olandezul van der Lubbe a fost oficial grațiat 1998 odată cu promulgarea unei legi care ridica condamnările tuturor celor ce au comis crime pe timpul regimului nazist.