S-a aflat secretul vaccinului anti-COVID-19. Ce conținea, de fapt, acesta

Vaccin anti-Covid-19. Sursa foto: pixabay

Vaccinul ARNm, folosit în timpul pandemiei de Covid-19, a avut o serie de efecte secundare pentru unii dintre pacienți. Cercetătorii din Australia susțin că au descoperit care este cauza și susțin că vaccinurile vor fi îmbunătățite.

Vaccinurile ARNm folosesc instrucțiuni genetice, în loc de un virus slăbit, pentru a determina organismul să producă o proteină care declanșează un răspuns imun.

Unul dintre co-autorii studiului, Dr. Yi (David) Ju, a explicat în detaliu ce se întâmplă în organism atunci când ne este administrat vaccinul.

O cantitate mică din vaccin intră în sânge

El spune că aceste vaccinuri sunt concepute pentru a rămâne în ganglionii limfatici cu scopul de a produce anticorpi care să lupte împotriva infecțiilor. Totuși, cercetătorii au descoperit că o cantitate mică din vaccin și-a găsit drum în fluxul sanguin.

„Măsura în care vaccinul intră în fluxul sanguin variază între indivizi, ceea ce poate explica unele dintre efectele secundare, cum ar fi febra, durerile de cap și oboseala, raportate după vaccinare”, a spus dr. Ju.

Medicul afirmă că această variație a prezenței vaccinului în sânge ar putea declanșa răspunsuri inflamatorii. De aici, efectele secundare resimțite de anumite persoane.

Acum, oamenii de știință încearcă să afle care este raportul dintre cantitatea de vaccin care circulă în sânge și efectele secundare.

Vaccin anti-Covid-19. Sursa foto: pixabay

Vaccinurile ARNm rămân de încredere

Dr. Ju declară că în sânge intră cantități de vaccin foarte mici, iar oamenii pot avea încredere că vaccinurile ARNm sunt sigure și eficiente.

Consform aceluiași studiu, ARNm poate rămâne detectabil până la o lună.

Dr Ju a mai explicat faptul că defalcarea ARNm în organism a fost influențată, cel mai probabil, și de un amestec complex de factori individuali.

"Mesaj într-o sticlă"

„Vaccinul ARNm din sânge este ca un mesaj într-o sticlă. Este protejat de învelișul său - nanoparticulele grase - în timp ce călătorește, dar soarta sa depinde de modul în care organismul răspunde la sticla, nu doar de mesajul din interior", a spus Dr Ju.

Studiul a fost publicat în ACS Nano. Medicii au analizat 156 de probe de sânge de la 19 indivizi în decurs de 28 de zile după ce au primit o imunizare de rapel Moderna SPIKEVAX mRNA.