S-a aflat ce se întâmplă în creier înainte de Moarte. Experimentul care schimă tot ce știam până acum

Sursa: flickr.com

Într-un minut, în medie, 100 de oameni mor undeva în lume. Oamenii de știință spun că timpul apropiat de această inevitabilă dispariție ar putea fi alimentat de ceva „uimitor și misterios” care are loc în capul cuiva.

În cele din urmă, echipa sugerează că descoperirile lor ar putea salva într-o zi pacienții cu risc de leziuni cerebrale sau alte tipuri de accident vascular cerebral, cum ar fi ischemia cerebrală, care poate duce la moarte

Procesele implicate în moartea creierului. De ani de zile, oamenii de știință au studiat procesele cerebrale ale unui om atunci când acesta moare, iar rezultatele sugerează că moartea cerebrală devine ireversibilă în corpul uman. Cu toate acestea, descoperirile au fost limitate la ceea ce pot dobândi din cauza incapacității de a monitoriza, cu ușurință, moartea umană. În mod convențional, medicii sunt obligați să prevină moartea dacă pot, nu să o monitorizeze pe măsură ce apare.

Într-un studiu din 2018, o echipă de oameni de știință a făcut o descoperire în înțelegerea proceselor implicate în moartea creierului folosind experimente pe animale, consolidate cu date pe care le pot obține pe seama pacienților resuscitați din experiențele lor în apropierea morții.

Moartea cerebrală devine reversibilă în corpul uman

Pe baza descoperirilor din creierul animalelor, creierul intră în „modul de economisire a energiei” după 20 până la 40 de secunde fără oxigen, devine electric inactiv, iar neuronii încetează să comunice între ei. Creierul începe apoi să se destrame după câteva minute, iar un val de energie electrochimică - numită depolarizare extinsă sau „tsunami al creierului” se răspândește în cortex și în alte regiuni ale creierului, provocând în cele din urmă leziuni ireversibile ale creierului.

Cu toate acestea, potrivit oamenilor de știință și neurologului Jens Dreier de la Universitätsmedizin Berlin din Germania, acest tsunami al morții cerebrale ar putea fi de fapt oprit. „După stopul circulator, răspândirea depolarizării marchează pierderea energiei electrochimice stocate în celulele creierului și debutul proceselor toxice care duc în cele din urmă la moarte”, a explicat Dreier atunci.

Salvarea pacienților cu risc de leziuni cerebrale„ este posibilă. Important este că este reversibilă – până la un punct – când circulația este restabilită”.

Experiment reușit

Dreier a monitorizat aceste procese care au loc la nouă pacienți cu leziuni cerebrale devastatoare. Folosind tehnologia de neuro-monitorizare numită benzi de electrozi subdurali și rețele de electrozi intraparenchimatoși, cercetătorii au descoperit că răspândirea depolarizării în creierul pacienților nu este o undă unidirecțională, astfel încât poate fi reluată de creier atâta timp cât există circulație și aport de oxigen.

„Declanșată de anoxie este complet reversibilă, fără semne de deteriorare celulară, dacă alimentarea cu substrat oxidativ este restabilită înainte de așa-numitul punct de angajament, definit ca momentul în care neuronii încep să moară sub depolarizare persistentă”, au explicat autorii în lucrarea lor.

„Nu există implicații directe pentru îngrijirea pacientului astăzi”, a spus Dreier, subliniind că mai multe observații vor fi esențiale pentru a înțelege ce se întâmplă cu adevărat aici. „Cunoașterea proceselor implicate în răspândirea depolarizării este fundamentală pentru dezvoltarea unor strategii suplimentare de tratament menite să prelungească supraviețuirea celulelor nervoase atunci când perfuzia creierului este perturbată”.