Nu vă începeţi dimineaţa cu o ţigară, ci cu un pic de mişcare, la serviciu hidrataţi-vă cât mai bine, iar serile petreceţi-vi-le în familie.
Orice dimineaţă ar trebui să înceapă cu mic dejun şi mişcare. Puneţi ceasul să sune cu cincizece minute mai devreme şi daţi-vă jos din pat precum pisica, după ce v-aţi întins, aţi căscat şi aţi oftat.
Dimineţile sunt ideale pentru relaxare, mintea este liberă, gândurile stresante nu au invadat încă creierul. „Nu vă sfătuiesc să începeţi dimineaţa cu o ţigară. Chiar dacă fumaţi, lăsaţi-vă acest tabiet pentru mai târziu”, atrage atenţia psihoterapeutul Cristiana Leviţchi. As cul taţi mai degrabă o melodie ritmată, care să vă binedispună ziua întreagă.
Muzica simfonică vă calmează în trafic
O porţie de lapte cu cereale o să vă asigure energie. Suficient cât să vă legaţi la şireturi şi să ieşiţi prin parc. Dacă nu vă simţiţi în stare să faceţi asta, încercaţi să mergeţi măcar zece minute pe jos, în drum spre serviciu.
„În cazul în care nu puteţi merge cu metroul sau cu alte mijloace de transport în comun, obişnuiţi-vă să ascultaţi muzică simfonică atunci când sunteţi la volan. Puteţi lua cu voi şi o carte ori o revistă care să vă ajute să vă treacă timpul mai uşor cât aşteptaţi la semafor”, sugerează psihoterapeutul.
Odată ajunşi la serviciu, este bine să vă organizaţi. Faceţi planuri şi sta bili ţi-vă priorităţile. „Dacă v-aţi obişnuit cu haosul, faceţi eforturi şi dezobişnuiţivă”, sugerează psihoterapeutul Cristian Leviţchi.
După-amiaza este important să aveţi a doua masă din zi şi să vă hidrataţi în timp ce munciţi. Nu cu suc, ci cu apă sau lapte. Acesta din urmă este hrănitor şi vă poate asigura cam opt tipuri de vitamine şi minerale importante pentru organism.
Luaţi pauze de la calculator şi faceţi plimbări. Găsiţi-vă „ferestre”, ca să vă puteţi destinde. Inspiraţi, expiraţi, rela xa ţi-vă umerii, spatele, gâtul. „Nu fo loseşte nimănui dacă lucraţi nonstop pentru că nu veţi mai fi productivi”, cre de psihoterapeutul Cristian Leviţchi.
În cazul în care v-aţi obişnuit să lucraţi cu muzică în căşti, este de preferat să nu alegeţi melodii romantice. „La serviciu, sunt pentru muzica fără versuri. Ar fi de preferat melodii care să asigure ritmul”, sugerează specialistul.
Nu staţi treji după miezul nopţii
Seara este minunat dacă puteţi mânca în familie. Studiile arată că aceia care mănâncă în familie riscă mai puţin să devină supraponderali, sunt mai feriţi de stres şi se hrănesc mult mai sănătos decât cei care mănâncă singuri.
„Dacă sunt adolescenţi în familie şi nu vor să mănânce cu voi, nu-i obligaţi. Lăsaţi-i în camera lor”, mai spune psihoterapeutul. La culcare este bine să mergeţi până la miezul nopţii, ca să aveţi timp să vă odihniţi. „Chiar dacă este weekend, nu vă întindeţi până spre ora trei dimineaţa. Este bine să menţineţi ritmul de somn din timpul săptămânii”, crede psihoterapeutul.
Cei care dorm mai puţin de opt ore pe noapte au un metabolism mai greoi, stau prost cu digestia şi au tendinţa de în grăşare. De asemenea, lipsa somnului creează un teren propice instalării bolilor cronice, deoarece slăbeşte imunitatea.