Conform declaraţiilor făcute de trei oficiali americani guvernamentali din domeniul apărării, citați de agenția de presă Reuters, va fi declarată capabilitatea tehnică a facilității antirachetă Aegis Ashore, care va oferi apărare contra potențialelor atacuri.

Ambasada SUA la București și Ministerul Afacerilor Externe român vor anunța că obiectivul, care include un radar puternic, interceptoare de rachete și echipament de comunicații, este “capabil din punct de vedere tehnic”.

“Acest lucru înseamnă că toate componentele majore ale sistemului de apărare antirachetă, inclusiv rachete, sunt în teren și au fost predate comandanților military”, a spus unul dintre oficialii americani.

Comandanții militari vor declara facilitatea Aegis Ashore operațională la începutul lui 2016, odată cu integrarea sa în sistemul mai amplu de apărare antirachetă al NATO.

Anunțul vine în contextual în care Iranul a efectuat teste cu rachete balistice pe 10 octombrie, încălcând astfel rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Ministrul apărării din Iran, Hossein Gehghan, declarase miercuri că nu va accepta nicio restricție impusă asupra programului său de rachete balistice.