Evenimentul Zilei > EVZ Special > Rușii se instalează cu tupeu în Cornul de Aur
Rușii se instalează cu tupeu în Cornul de Aur

Rușii se instalează cu tupeu în Cornul de Aur

Pe 2 iulie 1860 (20 iunie, după calendarul pe stil vechi), nava Manchur cu echipament militar, sub comanda căpitanului Alexei Shefner, a făcut o escală în Golful Cornului de Aur şi rușii au pus bazele unui avanpost militar, pe care l-au botezat Vladivostok.

Cel mai mare oraş portuar al Rusiei din Oceanul Pacific şi centrul administrativ al regiunii Primorsky Krai (krai – diviziune administrativă), Vladivostok este situat la capătul golfului Cornul de Aur, nu departe de graniţa cu China şi RPD Coreeană.

Construcţia bazei Vladivostok a reprezentat punctului culminant al îndelungatului demers al Rusiei de a stabili o prezenţă navală importantă în Oceanul Pacific şi de a-şi consolida poziţia asupra porţiunii de est a imperiului său.

Citește și Primul„blogger” din Orientul Îndepărtat a fost femeie

Terenul pe care este construit oraşul a fost revendicat anterior de China.

Regiunea era slab populată de chinezi şi populaţii indigene când a fost transferată Rusiei prin Tratatul de la Aigun de la Imperiul Qing, în 1858, la solicitarea Rusiei.

În 1872, aici se afla baza flotei militare a Rusiei.

După colapsul URSS din 1991, Vladivostok a renăscut ca port comercial şi centru cultural.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special, Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: