Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova a adoptat o lege care dezincriminează unele forme ale violenței domestice.
Conform proiectului de lege, infractorii aflați la prima abatere, care nu rănesc grav partenerii/soția/soțul/copiii vor fi condamnați la maximum 15 zile în arestul poliției, în loc de doi ani de închisoare.
Legea trebuie aprobată de Camera superioară a Parlamentului și apoi promulgată de președintele Vladimir Putin.
Activiștii pentru drepturile omului spun că legea -denumită „legea pălmuirii” - ar reprezenta exonerarea „tiranilor” din casă.
Duma de Stat a aprobat-o cu 380 de voturi pentru și 3 împotrivă, la două zile după ce a trecut de a doua citire, scrie BBC.
Proiectul a fost inițiat de o femeie, parlamentara Olga Batalina, și se referă la atacurile care presupun durere fizică, dar nu provoacă răni care pun în pericol sănătatea victimei. Acest proiect vine după o schimbare a Codului penal din iulie, care dezincrimina bătaia la adresa străinilor, dar pedepsea penal bătaia în familie.
Conservatorii consideră inacceptabil că părinții ar putea fi pedepsiți mai dur pentru că-și pleznesc proprii copii, decât dacă aceștia ar fi loviți de vecini. Potrivit proiectului de lege, prima abatere ar fi pedepsită cu o amendă de până la 30.000 de ruble (circa 470 de euro) și arest de 15 zile sau serviciu obligatoriu în folosul comunității, până la 120 de ore.
Loviturile care provoacă răni serioase sau abaterile repetate, în decursul unui an, vor fi pedepsite de legea penală și autorii pot fi trimiși la închisoare.
„Vrem să arătăm că deputații ruși nu vor permite aceleași excese ca cele din Europa de Vest”, a spus parlamenatrul partidului de guvernământ Andrei Isayev, care spune că în Occident copiii își denunță părinții pentru a putea face ce vor, ceea ce conduce la pierderea custodiei părintești.
Parlamentarii Partidului Comunist s-au opus legii. „Femeile nu merg des la poliție sau tribunal pentru a-și denunța soții abuzivi, acum vor fi și mai puține cazuri de acest fel, iar numărul crimelor va crește”, afirmă Iuri Sinelshchikov..
Maria Mokhova, directorul exectiv al Centrului pentru victimele abuzurilor, a declarat pentru Reuters: „Legea cere exonerarea tiranilor de acasă. Mesajul este acesta: Să nu pedepsim o persoană care își bate familia, doar pentru că are dreptul să facă asta”. Statisticile Ministerului rus de Interne arată că 9.800 de femei au murit în 2015, în urma unor agresiuni fizice, un sfert dintre atacuri au loc acasă. Ceea ce înseamnă că anual mor circa 600 de femei în urma violențelor din propriul cămin.
O petiție lansată de activista pentru drepturile femeilor Alena Popova a cerut o legislație contra violenței domestice a strâns circa 239.000 de semnături.