Rușii fug de Vladimir Putin în Bulgaria. Mai mulți refugiați au cerut azil politic la Burgas

Sursa: Arhiva EVZ

Bulgaria a respins cererile de azil politic ale unor cetățeni ruși care se opun războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. În replică, aceștia au organizat un protest, în orașul Burgas, ocazie cu care au vorbit despre restricțiile și persecuțiile la care sunt supuși în țara natală de regimul de la Kremlin. Protestatarii ruși au fost susținuți și de un grup de femei din Ucraina, refugiate în Bulgaria.

Mai mulți cetățeni ruși, refugiați în orașul Burgas au protestat în fața monumentului lui Alioșa, din localitate. Printre aceștia s-au aflat o regizoare, Oksana Gruskova, și o actriță, Elena Sanina, după cum transmite BGNES. Protestul a avut loc în contextul în care o instanță din Burgas a respins cererea de azil politic formulată de cetățenii protestatari. Judecătorii din Bulgaria au apreciat că nu există dovezi din care să rezulte că cetățenii ruși, solicitanți, ar fi supuși unor represiuni, în propria țară, din cauza convingerilor lor politice.

În acest context, protestatarii au anunțat că vor contesta decizia judecătorilor din Burgas, la Curtea Supremă de la Sofia, unde speră să obțină câștig de cauză.

Rușii care au ieșit în stradă, în fața monumentului au ţinut pancarte cu lozinci împotriva războiului. De asemenea, au agitat și alte mesaje precum „Pentru o Rusie liberă”, „Azil pentru oponenții lui Putin” și chiar „Moarte lui Putin”.

„Vrem azil de la regimul lui Vladimir Putin. Eu sunt regizor, prietena mea este actriță. Sunt profesoară de actorie și nu vreau să fiu un instrument al propagandei lui Putin. În Rusia, nu ne putem exercita liber profesiile”, a spus Gruskova.

Ea și Elena Sanina, aflate în Bulgaria, lucrează atât cu rușii, cât și cu ucrainenii care au fugit de război. de altfel, protestul de la Burgas a fost susținut și de femei ucrainene care au fugit de război și care și-au găsit refugiu în Bulgaria.

Opozanții războiului sunt condamnați la închisoare

Protestul de la Burgas a avut loc în contextul înăspririi legislației din Rusia, împotriva celor care protestează împotriva regimului Putin, dar și a războiului dus de acesta în Ucraina. Oricine se opune pe față sau protestează împotriva războiului este pasibil cu închisoarea pentru lungi perioade de timp.

În primele săptămâni după invazia de anul trecut, peste 13 mii de ruși au fost arestați pentru că au protestat împotriva războiulu.

Guvernul condus de Vladimir Putin a adoptat rapid legi draconice care incriminează disidența anti-război sub toate formele. Presa independentă și grupurile pentru drepturile omului au fost interzise, desființate sau alungate din țară. Iar până la sfârșitul anului, disidenții anti-război au fost condamnați la pedepse lungi cu închisoarea.

În aceste condiții, rușii de rând evită să vorbescă pe acest subiect sau, dacă o fac, se declară susținători ai războiului.