Mulți prizonieri ruși care au luptat în prima linie în Ucraina au ajuns să plătească prețul suprem. Grupul Wagner, o organizație paramilitară rusă fondată de Evgheni Prigojin, a stârnit controverse prin recrutarea criminalilor condamnați pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății lor.
Grupul a declarat că va întrerupe practica, rapoartele sugerând că prizonierii au început să refuze să se mai înroleze în misiuni sinucigașe.
Renunțarea la misiuni
Unii prizonieri deveniți soldați s-au plâns că nu au avut parte de un antrenament corespunzător, arme sau provizii și că au fost trimiși special pentru a murit. Ministerul Apărării a declarat că aproximativ jumătate din toți prizonierii ruși trimiși să lupte împotriva Ucrainei au fost uciși sau răniți.
Serviciile de informații din Marea Britanie au declarat că forțele ruse se confruntă cu un „exod” de trupe, deoarece mii de prizonieri care au luptat în schimbul grațierilor trebuiau să fie eliberați. Însă, soldații care se întorc – fie că se întorc morți sau vii – nu primesc recunoștință pentru actele lor.
Roman Lazaruk, un fost prizonier din regiunea Rostov din Rusia, a fost condamnat în 2014 pentru uciderea mamei și a surorii sale. După ce a murit în bătălia pentru Bakhmut, a fost înmormântat pe „Aleea Eroilor”, o secțiune a cimitirului care odihnea veterani din Al Doilea Război Mondial.
Dispute în privința prizonierilor
Disputele privind înmormântarea acestuia pe Aleea Eroilor a stârnit o controversă privind onorurile făcute condamnaților. Oamenii doresc ca soldații căzuți să fie tratați cu respect ca apărători ai patriei. Când un primar din regiunea Krasnodar din Rusia a întrerupt funeraliile pentru prizonierii care au murit în luptă din cauza controversei publice asupra lor, ca răspuns, fondatorul Wagner, Prigozhin, a amenințat că va aduce mai multe cadavre în camera în care îți petrece timpul primarul.
Unii rezidenți sunt îngrijorați în privința prizonierilor grațiați care se întorc acasă în viață, dar pot fi încă violenți. Ministerul Apărării a declarat că întoarcerea foștilor prizonieri în societatea rusă ar putea reprezenta o amenințare pentru comunități, menționând că va exista un „aflux de infractori violenți, cu experiență de luptă traumatizantă”, potrivit Business Insider.