Rușii au reușit să se infiltreze în conducerea Serviciului de Securitate al Ucrainei

Rușii au reușit să se infiltreze în conducerea Serviciului de Securitate al Ucrainei Vladimir Putin. Sursa: Arhiva EVZ

O investigație oficială dezvăluie faptul că serviciile de informații ruse au reușit cu succes să le penetreze pe cele ale Ucrainei.

Biroul de Investigații de Stat (SBI) a finalizat recent o anchetă penală referitoare la acțiunile de trădare ale lui Oleg Kulinich, fost șef al Departamentului principal al Serviciului de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU) în Crimeea. Oleg Kulinich a fost arestat în Ucraina în iulie 2022. Oficialii ucraineni vorbesc cu mare îngrijorare despre constatările făcute și spun că se ridică multe semne de întrebare cu privire la vulnerabilitățile din sistemul de securitate.

SBI a dezvăluit informații despre activitatea subversivă a lui Kulinich

În mai 2019, Kulinich a fost cooptat în cadrul cel mai restrâns al conducerii SBU. În octombrie 2020, a fost numit șeful Departamentului principal al SBU din Crimeea și, după aceea, a avut acces la majoritatea informațiilor secrete deținute de serviciu, controlând mare parte din activitatea de contrainformații.

Potrivit Kyiv Post,  Kulinich cunoștea planurile Rusiei de invadarea Ucrainei în Crimeea, dar nu a raportat aceste informații la biroul central al SBU. După ofensiva rusă, el a blocat actualizarea informațiilor către conducerea SBU cu referitoare la situația din regiune. Mai mult, a ordonat subordonaților săi să o părăsească zona și a distribui arme oamenilor care nu aveau nico legătură cu SBU.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Oficiul politic” de la Moscova pentru Ucraina

Kulinich a făcut parte dintr-o rețea de spionaj rusă mai amplă, care racola ofițeri superiori din SBU și din alte agenții guvernamentale, se arată într-un comunicat de presă al SBI, în care se pomenește și de interceptări telefonice ale discuțiilor sale cu supraveghetorii de la Moscova.

Activitatea lui Kulinich a fost coordonată de un așa-numit „birou politic” de la Moscova, înființat înainte de război de fostul șef adjunct al Consiliului Național de Apărare și Securitate al Ucrainei (NSDC), Volodimir Sivkovici și Andrii Kluev, fostul șef al Administrației președintelui Ianukovici, la ordinul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Acest „birou politic” a fost controlat direct de doi ofițeri FSB,  Cihumakov și Ciulindin, coordonat de colegul lor Marina Terentieva, potrivit comunicatului SBI. Sivkovici, despre care se crede că s-a aflat în spatele suprimării brutale a manifestanților de pe Maidanul din Kiev, în timpul protestelor în masă din 2013-2014, și Kluev, au fugit în Rusia după Revoluția demnității din Ucraina la începutul lui 2014.

Aceștia au fost identificați de ministrul de externe al Marii Britanii de atunci, Liz Truss, în ianuarie 2022, ca fiind incluși în planurile Rusiei de a face parte din conducerea pro-rusă în Ucraina, după răsturnarea guvernului președintelui Volodimir Zelenski. Acționând la ordinele lui Sivkovici, Kulinich a încercat să-și numească „oamenii” în birourile SBU din regiunile de graniță cu Ucraina (Cernihiv, Sumy, Harkiv, Lviv, Odesa etc.), precum și în NSDC și alte structuri guvernamentale centrale.

În 2021, a făcut lobby pentru ca Andrii Naumov, un alt agent FSB, să fie numit în funcția de prim-adjunct al șefului SBU. Se pare că rețeaua FSB a reușit să-l demită pe generalul-maior Ruslan Baranetski din această funcție în iulie 2021, dar nu a reușit să impună numirea lui Naumov. Kulinich a transferat informații lui Sivkovici prin aplicația de mesagerie „Threema”, după cum a dezvăluit SBI, care a publicat unele dintre conversațiile lor ascultate.

„Hunter” – un alt agent FSB de nivel înalt

Naumov, în vârstă de 40 de ani, poreclit „Vânătorul”, lucrase în Parchetul General al Ucrainei și în agenția de stat care gestionează zona Cernobîl. În 2019, Naumov a fost numit șef al Departamentului principal de securitate internă din SBU, iar în octombrie 2020, Zelenski l-a promovat la gradul de general de brigadă. A părăsit SBU în iulie 2021.

Naumov era cunoscut printre jurnaliștii de investigații ucraineni drept „portofelul lui Ivan Bakanov”, șeful SBU în 2019-2022 și prietenul apropiat al lui Zelenski și „ cenzorul contrabandiștilor ucraineni” Naumov a părăsit Ucraina cu o zi înainte de atacul masiv rusesc și a fost ulterior reținut în Serbia sub suspiciunea de spălare de bani (călătorea împreună cu un presupus contrabandist ucrainean și în mașina lui au fost găsiți 600.000 de euro).

SBI l-a acuzat de fraudă și a depus Statului Sârb o cerere de extrădare. Se așteaptă încă o decizie.

Cine este vinovat sau implicat?

Unii comentatori, în special Yuri Butusov, un observator militar, redactor-șef al platformei media ucrainene Censor.net și un critic deschis al președintelui ucrainean, consideră că Zelenski și Bakanov ar trebui să poarte responsabilitatea politică și, probabil, penală pentru promovarea agenților FSB Kulinich și Naumov.

Butusov a exprimat această opinie pe canalul său de YouTube pe data de 9 aprilie. Potrivit lui Butusov, în cazul lui Kulinich ar fi putut exista o încălcare a legii „lustrației” din 2014, care interzice numirea fostului personal FSB în funcții publice ucrainene. Kulinich a absolvit Academia FSB în 1994 și a servit în Serviciul Federal de Contrainformații al Rusiei, potrivit raportului SBI.

În iulie 2022, Zelenski l-a revocat pe Bakanov din postul său împreună cu procurorul general, Irina Venediktova. El a anunțat că au fost înregistrate 651 de proceduri penale împotriva oficialilor din mai multe birouri la nivel înalt pentru presupusa colaborare cu rușii sau pentru uneltire împotriva obiectivelor națiunii. „O astfel de serie de crime împotriva fundamentelor securității naționale a statului și legăturile detectate între angajații forțelor de securitate ale Ucrainei și serviciile speciale ale Rusiei pun întrebări foarte serioase conducerii relevante”, a spus Zelenski.

Legături cu un alt agent rus Derkach?

Butusov sugerează că Kulinich a avut probabil legături cu Andrii Derkach, fost director general al Companiei Naționale Nucleare Ucrainene „Energoatom”, în perioada 2006-2007. Kulinich a fost vicepreședintele „Energoatom” în aceeași perioadă.

În 2021, guvernul SUA l-a acuzat pe Derkach că este un „agent rus” și l-a sancționat pentru amestec în alegerile americane din 2020. În iunie 2022, SBU a raportat că Derkach a lucrat pentru Direcția de Informații a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse din 2016. În ianuarie 2023, a fost deposedat de cetățenia ucraineană și de statutul său de parlamentar.

Alți numiți ucraineni ai „oficiului politic” din Moscova?

Ancheta SBI și SBU ridică întrebări cu privire la alți presupuși membrii ai „oficiului politic”, Sivkovych-Kluev, care sunt încă activi în politica ucraineană și care nu sunt menționați în comunicatul de presă al Biroului, a subliniat Butusov. Actualul șef al Comisiei parlamentare pentru finanțe, politică fiscală și vamală,

Danilo Hetmanțev, a fost asistent al lui Sivkovici când era membru al parlamentului ucrainean. Hetmanțev a fost ales în actuala Rada Supremă ca membru al partidului „Slujitorul poporului” al lui Zelensky. Un alt asistent al parlamentarului Sivkovici a fost Valerii Kolukh, care a fost și el ales în Rada din partea partidului președintelui. Biroul președintelui, Hetmantsev și Kolukh nu comentaseră public acuzațiile lui Butusov la momentul publicării.

Pentru a spori intriga, Sivkovici este cunoscut în trecut că a fost apropiat din punct de vedere profesional și prin legăturile de familie cu jurnalistul și parlamentarul Mykola Kniazhytsky, în prezent un membru de frunte al ex-președintelui Petro Poroșenko, fracțiunea Solidaritatea Europeană.

În 2016, un alt jurnalist cunoscut, Serhiy Leșcenko, l-a acuzat public că este un aliat apropiat al lui Sivkovici. Se pare că rezultatele investigației oficiale privind Kulinich ar fi putut redeschide o cutie de viermi, cu întrebări jenante atât pentru administrația președintelui Zelenski, cât și pentru un grup mai larg de oficiali și personalități publice din erele politice anterioare.