Moscova a amenințat direct cu folosirea bombei atomice dacă NATO nu renunță la militarizarea țărilor baltice.
Rusia pare decisă să folosească orice mijloace pentru a împiedica NATO să relocheze forțe militare semnificative în țările baltice, potrivit unor dezvăluiri făcute, ieri, de ziarul britanic „The Times”.
Astfel, într-o întâlnire care a avut loc luna trecută în Germania, un grup de generali ruși i-a avertizat pe interlocutorii americani că orice încercare făcută de Occident cu scopul de a readuce Crimeea în granițele Ucrainei va primi un răspuns dur din partea Rusiei, inclusiv prin utilizarea „forței nucleare”.
Minoritățile, un pretext
Mai mult, potrivit sursei citate care a avut acces la notițele luate de un oficial american participant la întâlnire, delegația rusă a atras atenția că în cele trei țări baltice - Lituania, Letonia și Estonia - există condiții similare celor care au determinat Rusia să intervină militar în Ucraina. În aceste condiții, Moscova a amenințat cu „un spectru de răspunsuri, de la unul nuclear până la reacții nonm i l i ta re ”, la eforturile NATO de militarizare a celor trei țări membre, după agresiunea rusă din Ucraina. Țările baltice, în special Letonia și Estonia, au pe teritoriul lor o importantă minoritate rusofonă. Moscova s-a folosit de prezența consistență a etnicilor ruși în estul Ucrainei pentru a-și justifica intervenția în treburile interne ale unui stat vecin suveran.
Poporul vrea o reacție
De asemenea, generalii ruşi participanţi la discuţii au menţionat că dacă NATO furnizează arme Ucrainei, acest lucru va fi considerat la Moscova drept „o nouă intruziune a NATO către graniţele Rusiei” şi drept urmare „poporul rus ar putea cere o reacţie puternică”. Până acum, oficialii ruși doar au reamintit Occidentului că Rusia este o putere nucleară, limitându-se la avertizmentul că Moscova „are dreptul” de a reloca acest tip de armament strategic în Crimeea, aflată în plin proces de militarizare.
Cu dezlegare de la Kremlin
Portalul american IBTimes oferă mai multe detalii despre întâlnirea secretă din orașul german Torgau. Astfel, la ea au participat, de ambele părți, generali americani și ruși în rezervă, alături de foști oficiali de rang înalt din serviciile secrete. IBTimes mai scrie că delegația rusă a exprimat la întâlnire punctul de vedere al Kremlinului. În ciuda amenințărilor deschise care i-a șocat pe delegații americani, rușii au precizat, totuși, că Moscova preferă o soluție diplomatică la conflictul ucrainean, precum federalizarea țării și o autonomie sporită pentru estul separatist.