Rusia va fi invitată la festivităţile dedicate Debarcării aliaţilor în Normandia, dar nu Putin

Rusia va fi invitată la festivităţile dedicate Debarcării aliaţilor în Normandia, dar nu Putin Vladimir Putin face curățenie în armata rusă. Sursa Foto: Dreamstime.com

Pe 6 iunie se împlinesc 80 de ani de la debarcarea din Normandia, cea mai mare invazie marină din istorie. O invazie care a contribuit decisiv la capitularea trupelor Axei, în frunte cu armata nazistă. La opt decenii distanță, Franța va comemora evenimentul, însă nu-l va invita și pe Vladimir Putin. În schimb vor trimite o invitația diplomaților ruși.

Peste trei milioane de soldați ai Aliaților au străbătut Canalul Mânecii, din Anglia până pe plajele franceze ale Normandiei. Debarcarea a rămas în istorie drept D-Day sau Ziua Z.

Vladimir Putin, un lider izolat

Pentru a marca evenimentul istoric, Franța a invitat Rusia la ceremonia care ar urma să aibă loc la începutul lunii iunie. În cazul în care Federația Rusă va da curs invitației, președintele Vladimir Putin va rămâne la Moscova.

„Având în vedere circumstanțele, președintele Vladimir Putin nu va fi invitat. Rusia va fi totuși invitată... să onoreze importanța angajamentului și sacrificiilor popoarelor sovietice, precum și contribuția sa la victoria din 1945”, a spus comitetul de organizare al Misiunii de Eliberare, cu referire la „ războiul de agresiune” al Rusiei în Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News
Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursa Foto -Kremlin.ru

Franța nu-l invită la ceremonia de comemorare a Zilei Z

„Rusia va fi totuși invitată... să onoreze importanța angajamentului și sacrificiilor popoarelor sovietice, precum și contribuția sa la victoria din 1945”, au mai precizat organizatorii. Invitația va fi trimisă oficial prin intermediul misiunii diplomatice a Rusiei de la Paris. URSS nu a luat parte în mod direct la debarcarea Aliaților

Anterior, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că liderul de la Kremlin poate primi o invitație la summtitul G20 din Brazilia în cazul în care țările membre vor decide în acest sens. Afirmația diplomatului de peste Ocean vine în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron a precizat că prezența lui Putin la summitul G20 trebuie acceptate de toți membri.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron. Sursa foto: EPA/GONZALO FUENTES

Vladimir Putin condamnat de CPI

În orice caz, îi va fi foarte greu președintelui Vladimir Putin să participe la ceremonia organizată de Franța în condițiile în care CPI (Curtea Penală Internațională) l-a acuzat de crime împotriva umanității. Acest lucru s-ar traduce prin faptul că statele care recunosc Curtea Penală sunt obligate să respecte deciziile instanței.

Cu toatea acestea,  Vladimir Putin a participat anul trecut la summitul G20 din India și a evitat astfel izolarea politică și orice risc de a fi arestat conform mandatului emis de Curtea Penală Internațională.