Rusia vrea să solicite Organizației Națiunilor Unite, în 2012 să aprobe o modificare a frontierelor în zona Arctică, regiune bogată în rezerve de hidrocarburi, a anunţat astăzi vicepremierul rus Serghei Ivanov.
"Mă aştept ca anul viitor să transmitem comisiei ONU o cerere fundamentată ştiinţific privind extinderea frontierelor platoului nostru continental în zona arctică", a declarat Ivanov, citat de agenția rusă ITAR-Tass și preluată de Le Figaro. Oficialul de la Moscova susține că în zilele următoare o expediţie ştiinţifică rusă va pleca pentru a explora regiunile Lomonosov şi Mendeleev și a aduna astfel dovezi care să ateste că acestea reprezintă extensii ale platoului continental al Rusiei.
Lomonosov este un lanţ muntos submarin care se întinde din Groenlanda până în Siberia. Groenlanda și Canada afirmă însă și ele că aceasta zonă reprezintă o prelungire a platoului lor continental.
Cele cinci state riverane la Oceanul Arctic (Statele Unite, Rusia, Canada, Norvegia şi Danemarca/Groenlanda) sunt angrenate, de câțiva ani, într-o adevărată cursă a revendicărilor teritoriale pentru o zonă care ar putea conţine 13 la sută din resursele de petrol încă neexplorate din lume şi 30 la sută din cele de gaze naturale. Moscova a provocat îngrijorare, în rândul acestor state, în 2007, când și-a revendicat drepturile teritoriale în zona Polului Nord prin plasarea, în mod simbolic, pe fundul oceanului Arctic, a unei capsule cu steagul Rusiei.