Intențiile ascunse ale Rusiei în Ucraina. Amenințările nucleare, tot mai improbabile
- Alexandru Sălăvăstru
- 6 iunie 2024, 12:36
Rusia a amenințat din nou cu folosirea armelor nucleare în Ucraina. Experții însă avertizează asupra unui alt plan.
Amenințările lansate de Rusia în Ucraina
Pentru a putea folosi arme nucleare în Ucraina, Rusia trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Armele trebuie să poată fi lansate și trebuie să aibă o țintă valoroasă care să merite să fie lovită.
Pe lângă acest lucru, acțiunea necesită un grad ridicat de încredere din partea națiunii atacatoare că adversarul nu poate sau nu va riposta cu propriile arme nucleare.
Experții consideră că sunt mai multe necunoscte pe care Rusia trbuie să le ia în considerare. Printre acestea se numără capacitatea atacatorului de a supraviețui unui răspuns și dacă lovitura inițială ar fi suficient de devastatoare.
George Friedman este de părere că această incertitudine este tocmai motivul pentru care nu a mai avut loc niciun atac nuclear de la Hiroshima și Nagasaki, potrivit Geopolitical Futures.
Amenințările ascund alte intenții
Potrivit expertului, intenția Rusiei este de a crește prețul războiului în Ucraina dincolo de ceea ce SUA este pregătită să riște. Poziția Beijingului cu privire la Ucraina a fost moderată, abținându-se la primul vot al ONU de condamnare a războiului, în loc să voteze alături de țara invadatoare.
Pe măsură ce conflictul a progresat, poziția Chinei s-a schimbat datorită deteriorării relațiilor cu SUA.
Poziția recentă a statelor occidentale arată o intensificare a sprijinului pentru Ucraina. SUA și aliații săi europeni sunt acum mai puțin îngrijorați de amenințarea că Rusia va recurge la arme nucleare decât erau în urmă cu 18 luni, scrie și Financial Times.
NATO și îngrijorările de pe câmpul de luptă
Ideea acceptată de statele occidentale că Ucraina poate ataca ținte de pe teritoriul Rusiei reflectă o preocupare că Ucraina poate pierde treptat războiul.
Prin urmare, cei care susțin războiul încearcă să mențină Ucraina în război un timp mai îndelungat.
Această disponibilitate reprezintă o schimbare dramatică de gândire de la invazia Rusiei din februarie 2022. Atunci, țările NATO erau nehotărâte în legătură cu furnizarea de arme ofensive.