Rusia, tot mai aproape de noi sancțiuni

Rusia riscă noi sancțiuni, mult mai dure, dacă nu se angajează să rezolve conflictul din Ucraina, acutizat după o nouă incursiune a armatei ruse în estul separatist, după acum acuză NATO, a avertizat astăzi primul ministru britanic David Cameron, calificând drept “inacceptabile” acțiunile Moscovei față de Ucraina, relatează France Presse.

Într-un discurs rostit în parlamentul de la Canberra, Cameron a declarat că sancțiunile impuse până acum de Occident au avut un impact asupra economiei ruse.

“Acțiunile Rusiei sunt inacceptabile”, a declarat jurnaliștilor premierul britanic, înainte de a pleca la Brisbane pentru summitul șefilor de stat și de guvern din cadrul G20, la care va participa și președintele rus Vladimir Putin.

“În cazul în care Rusia va adopta o abordare pozitivă față de libertatea și responsabilitatea Ucrainei, aceste sancțiuni ar putea ridicate”, a adăugat el. Dar “dacă Rusia continuă să înrăutățească situația, sancțiunile ar putea să se intensifice. Este atât de simplu”, a avertizat șeful executivului britanic.

Rusia a reiterat joi că nu are trupe în estul Ucrainei, regiune controlată de separatiști proruși. Ucraina declarase în ajun că se pregătește de luptă, în reacție la concentrarea de trupe ruse în această regiune, concentrare confirmată de NATO, amplificând astfel temerile privind reluarea ostilităților după două luni de armistițiu fragil, amintește agenția franceză, preluată de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki, a declarat miercuri că Washingtonul “continuă să lucreze” cu Uniunea Europeană în eventualitatea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei.

În schimb, cancelarul german Angela Merkel a indicat marți că UE, care trebuie să examineze această chestiune la 17 noiembrie, nu prevede noi măsuri restrictive împotriva Rusiei, în afară de posibilitatea extinderii listei cu responsabili ucraineni proruși, obiectul unor sancțiuni deja aprobate.

Rusia este acuzată de Kiev și Occident pentru degradarea situației în estul Ucrainei unde acordul de încetare a focului instaurat la începutul lunii septembrie este pe cale să se rupă. Peste 4.000 de persoane au fost ucise deja în această zonă de conflict de la începutul ostilităților în luna aprilie.