Ministerul rus al apărării a transmis sâmbătă că exploziile care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică au fost provocate de membri ai unei unităţi a marinei militare britanice.
Scandalul Nord Stream. Ministerul rus nu a prezentat nicio dovadă în sprijinul acuzaţiilor împotriva Regatului Unit, dar a precizat că britanicii au participat la "planificarea, pregătirea şi implementarea atacului terorist".
Într-un mesaj pe Twitter preluat de AFP, aceeaşi sursă a susţinut că atacul cu drone de sâmbătă dimineaţa de la Sevastopol împotriva marinei militare ruse a fost pregătit de personalul militar al celui de-al 73-lea centru ucrainean de operaţiuni maritime speciale şi efectuat de specialişti britanici cu baza la Oceakov, în regiunea ucraineană Mikolaiv.
Potrivit Moscovei, navele atacate participau la protecţia convoaielor de nave cu care se exportă cereale din Ucraina.
Nord Stream. Se evaluează pagubele
Zilele trecute, consorţiul Nord Stream AG a trimis o navă civilă sub pavilion rusesc pentru a proceda la o inspecţie în zona avariată a gazoductului, a transmis joi marina suedeză.
”Este o navă civilă sub pavilion rusesc, închiriată de compania care deţine Nord Stream, pentru a proceda la o inspecţie”, a declarat pentru AFP şeful comunicării al marinei sudeze, Jimmie Adamsson.
”Proprietarii Nord Stream 1 ne-a informat în urmă cu câteva săptămâni că vor să aibă propria lor inspecţie a pagubelor la gazoduct”, a adăugat el, afirmând că nu este necesară o autorizare din partea autorităţilor suedeze pentru a inspecta în zona economică suedeză.
Într-un comunicat separat, Nord Stream AG, având ca acţionat majoritar Gazprom, a indicat că, ”după efectuarea lucrărilor de etalonare, specialiştii vor fi gata în termen de 24 de ore să înceapă inspectarea zonei avariate, ceea ce ar dura 3-5 zile, potrivit estimărilor noastre actuale”.
”În cadrul inspecţiei tronsonului gazoductului în zona exclusivă daneză, Nord Stream AG aşteaptă în continuare decizia autorităţilor privind acordarea autorizaţiilor necesare pentru inspectarea pagubelor”, a adăugat consorţiul. Miercuri, Ministerul suedez al Apărării a procedat de asemenea, din proprie iniţiativă, la o inspecţie a gazoductelor.
La 26 septembrie, patru scurgeri masive au fost detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în largul insulei daneze Bornholm, două în zona economică suedeză şi două în cea daneză.
Inspecţiile preliminare submarine au întărit suspiciunile de sabotaj, scurgerile fiind precedate de explozii.