UE a pus capăt diviziunilor din rândurile sale și a adoptat primele măsuri punitive economice împotriva Moscovei. Reacția, coordonată cu SUA, șubrezește și izolează și mai mult poziția Rusiei pe plan extern.
Uniunea Europeană a adoptat marți seară primele sancțiuni economice impuse vreodată de blocul comunitar Rusiei. Ceea ce acum câteva luni părea de neconceput s-a întâmplat în cele din urmă pe fondul unui val de indignare provocat de doborârea, în estul Ucrainei, a unui avion de pasageri cu 300 de oameni la bord, cu armament rusesc livrat separatiștilor ucraineni.
Noi dovezi privind implicarea directă a Rusiei în violențele din estul Ucrainei, precum transfer de armament greu și tiruri de artilerie trase peste graniță, au grăbit adop tarea sancțiunilor. „Decizia nu a mai putut fi evitată. Sancțiunile pot fi retrase, dar noi măsuri sunt posibile în egală măsură” a avertizat cancelarul german Angela Merkel.
Pierderi de miliarde
Sancțiunile, aflate acum în faza a treia, după ce inițial UE se limitase la restricții de călătorie și blocarea de active, vizează sectorul financiar și de armament rus, precum și importurile de tehnologie modernă pe care Rusia spera să o folosească în extinderea producției de petrol și gaze din sectoarele maritime și artice sau la extracția gazelor de șist. Mai concret, băncile de stat din Rusia nu vor mai avea acces pe piața europeană de capital, iar orice tranzacție de natură militară cu Rusia este acum interzisă. La scurt timp, SUA au anunțat că extind, de asemenea, măsurile punitive împotriva Moscovei, lovind în băncile de stat rusești. Patru oligarhi din anturajul președintelui rus Vladimir Putin au fost, de asemenea, sancționați marți prin î n g h e ț a rea activelor din Occident ale acestora.
Efectele noilor sancțiuni asupra economiei ruse sunt evaluate, de unele surse, la 23 de miliarde de euro anul acesta și la 75 de miliarde Euro, în 2015. Sancțiunile riscă să mențină Rusia în recesiune anul acesta, la finalul căruia Moscova anticipa o creștere de doar un procent. Situația este agravată și de scurgerile de capital din Rusia, estimate la peste 100 de miliarde de dolari până în prezent. Efecte sunt și de cealaltă parte, dar liderii europeni par să fi acceptat acest compromis pentru a pune presiune și mai multă asupra lui Vladimir Putin.
Izolare politică
Dincolo de efectele economice, noile măsuri marchează și cel mai ridicat grad de izolare pe scena internațională a Rusiei de la destrămarea URSS. Deja îndepărtată din G8, Rusia se confruntă acum cu un bloc comunitar unit, după luni de zile de diviziuni în rândul țărilor UE pe care Moscova a mizat în atitudinea sa sfidătoare din dosarul ucrainean. Presa occidentală a comentat, referindu-se la sancțiunile adoptate marți, că acestea vor duce, dacă vor fi menținute și chiar extinse, la anularea tuturor eforturilor făcute de Moscova în utimele două decenii pentru a-și integra economia în cea globală după căderea URSS. Unele voci merg mai departe și vorbesc chiar de îngenuncherea economică a Rusiei și destabilizarea sa politică și care să permită, ulterior, o schimbare de regim la Moscova, deși acest scenariu este unul puțin probabil pe termen scurt și mediu.