Administraţia de la Kremlin a avertizat ieri că ar putea interveni în Ucraina pentru a apăra suveranitatea fostei republici sovietice în baza unui tratat din 1994 încheiat după ce Kievul a renunţat la armamentul nuclear.
Serghei Glaziev, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Rusia este "garantul" suveranităţii Ucrainei după ce aceasta din urmă a renunţat în 1994 la armele nucleare şi ar putea în această calitate "să intervină în conflicte de acest tip". Deși nu a precizat sub ce formă ar putea interveni Rusia, el a sugerat, utilizând cuvântul „conflict”, că ar putea fi vorba de o intervenție armată.
Glaziev a menţionat însă că Statele Unite au acelaşi rol în urma acordului din 1994 ceea ce, ipotetic, ar putea justifica şi o intervenţie a Washingtonului. “Ceea ce fac astăzi americanii în mod unilateral este o încălcare grosolană a acestui acord", a opinat el.
Kremlinul a somat joi Statele Unite ale Americii să înceteze şantajul la adresa Ucrainei şi finanţarea "rebelilor", în contextul în care secretarul de stat adjunct Victoria Nuland a revenit la Kiev pentru a încerca să găsească o soluţie la criză, informează France Presse.
"Occidentul trebuie să oprească şantajul şi intimidarea", a mai declarat Glaziev, într-un interviu acordat cotidianului Kommersant-Ukraina, dând ca exemplu o întâlnire între Nuland şi oligarhi apropiaţi puterii în luna decembrie.
“Din câte ştim, ea a ameninţat oligarhii cu includerea pe o listă neagră americană dacă preşedintele Ianukovici nu cedează puterea opoziţiei. Acest lucru nu are nimic de-a face cu dreptul internaţional", a declarat consilierul liderului rus.
“Se pare că Statele Unite au pariat pe o lovitură de stat", a mai spus Glaziev, afirmând că americanii cheltuiesc circa “20 milioane de dolari pe săptămână pentru a finanţa opoziţia şi rebelii, inclusiv pe arme".
Consilierul preşedintelui Vladimir Putin a denunţat “o tentativă de lovitură de stat în Ucraina" pe care puterea trebuie să o combată, în opinia sa, prin forţă, pentru a evita “haosul".