Un oficial rus a acuzat Statele Unite că au declanșat un „război informațional” împotriva vaccinului anti-COVID produs de Rusia și care ar fi gata de utilizare în masă.
Kiril Dimitriev (foto împreună cu Vladimir Putin la Kremlin), Președinte Director General al Fondului rus de Investiții Directe, a declarat miercuri pentru postul american de televiziune CNBC că informațiile despre vaccin „au dezbinat lumea”.
„Cu adevărat au dezbinat lumea între acele țări care consideră că este o știre excelentă... și presa și persoanele din Statele Unite care au declanșat un război informațional major în legătură cu vaccinul rus”, a afirmat Dimitriev.
„Nu ne așteptam la altceva, nu încercăm să convingem Statele Unite”, a replicat oficialul rus. „Ceea ce spunem noi lumii întregi este că avem această tehnologie, ea poate fi disponibilă în țara dumneavoastră în noiembrie/decembrie, dacă acceptă agenția dvs națională în domeniu... în vreme ce aceia care sunt foarte sceptici nu vor avea acest vaccin și le urăm succes să le dezvolte pe ale lor.”
Vaccinul anti-COVID anunțat de Rusia a fost botezat „Sputnik V”. Fondul de Investiții Directe, creat de guvernul de la Moscova în 2011 cu scopul de a investi în companiile ruse, finanțează activitatea de dezvoltare și producere a vaccinului.
Dimitriev a spus la CNBC că Rusia va împărtăși informații despre vaccinul său cu restul lumii.
„Suntem de acord că nici un detaliu nu a fost dat încă publicității, doar trimitem anumite informații unora dintre partenerii noștri în legătură cu rezultatele primei faze de teste clinice, iar informațiile integrale vor fi date publicității în august”, a precizat șeful Fondului de Finanțare.
Anunțul făcut de Moscova în legătură cu faptul că a realizat un vaccin anti-COVID a fost întâmpinat cu o doză destul de mare de scepticism în lumea întreagă, deoarece programul de dezvoltare nu a încheiat încă faza a treia de testare, care implică administrarea vaccinului la mii de persoane, pentru a i se verifica astfel siguranța și eficiența.
Până miercuri, 12 august, Rusia înregistra aproape 903.000 de infectări cu SARS-CoV-2 și peste 15.000 de decese.