Rusia studiază dacă acceptă sau nu propunerea lui Biden de a se întâlni cu Putin în iunie

Joe Biden

ABC (Spania), 28 aprilie 2021 - Antony Blinken, care a fost cel care a confirmat știrea ieri, spune că "sunt în curs discuții pentru a discuta posibilitatea".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, miercuri, la întâlnirea sa obișnuită cu presa că ideea organizării unui summit între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Joe Biden necesită "o analiză profundă", deoarece, în opinia sa, invitația Washingtonului de a organiza o astfel de întâlnire "merge mână în mână cu cuvinte despre noi sancțiuni" împotriva Moscovei.

Peskov a fost invitat să răspundă la întrebarea dacă a existat deja un răspuns oficial al Kremlinului la invitația lui Biden de a se întâlni cu Putin și acesta a răspuns că "nu, nu a existat niciun răspuns oficial. Continuăm să studiem această propunere și să analizăm problema". "După cum veți vedea, această situație necesită o analiză profundă, deoarece cuvintele colegilor noștri despre un astfel de summit merg mână în mână cu declarațiile despre necesitatea ca Rusia să plătească un preț și despre inevitabilitatea unui nou gen de sancțiuni", a spus purtătorul de cuvânt al Președinției ruse.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a confirmat, marți, că Moscova nu a acceptat încă invitația lui Biden de a se întâlni cu Putin în luna iunie într-o țară europeană neutră, dar că ambele administrații mențin contacte în această privință. Într-un interviu acordat CNN, Blinken a recunoscut că nu știe "dacă există o acceptare formală" a Rusiei pentru summit, dar a confirmat că "discuțiile sunt în curs" pentru posibila sa organizare.

Potrivit șefului diplomației Statelor Unite, "este important să putem vorbi clar și direct cu președintele Putin, ca de altfel şi cu liderii din alte țări cu care avem diferențe semnificative. El a afirmat că Biden a fost "foarte clar" în această privință și, de asemenea, cu privire la faptul că va fi necesar să răspundem și "să facem față acțiunilor agresive și nesăbuite ale Rusiei, deși ar fi preferabilă o relație mai stabilă și mai previzibilă". "Dar asta depinde de Putin... dacă alege să scadă tensiunea, atunci cred că există domenii în care putem lucra împreună în interes reciproc, de exemplu în domeniul stabilității strategice", a adăugat Blinken.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a asigurat că au loc "discuții la nivel înalt" între Washington și Moscova pentru a încerca să se pună de acord cu privire la termenii, datele și locul unui posibil summit al celor doi șefi de stat. Astfel de contacte, potrivit lui Psaki, au avut loc "de la începutul acestei săptămâni".

Biden i-a propus un summit lui Putin în timpul conversației telefonice pe care cei doi au avut-o, la cererea primului, pe 13 aprilie. Dar, imediat după aceea, Washingtonul a adoptat o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv expulzările a zece diplomați ruși, pentru desfășurarea unor acțiuni "destabilizatoare", în primul rând atacuri cibernetice. Moscova a răspuns cu același număr de deportări ale membrilor legației diplomatice americane în Rusia și a aplicat alte măsuri restrictive.

Rusia, care a încercat fără succes să-și remedieze relațiile proaste cu Statele Unite în timpul mandatului lui Donald Trump, știa că, cu actualul ocupant al Casei Albe, lucrurile nu vor fi mai bune. Însă Putin nu s-ar fi așteptat ca Biden să îl eticheteze "asasin" în cadrul unui interviu de televiziune difuzat în martie.

Șeful Kremlinului a răspuns, subliniind că "cine spune este" și l-a chemat să participe cu el la o videoconferință deschisă cu acoperire internațională, o propunere pe care președintele Statelor Unite nu a acceptat-o, deși a admis că "la un moment dat va trebui să vorbim". Țări precum Finlanda, Austria sau Elveția s-au oferit deja să găzduiască un eventual summit ruso-american.

Articol de Rafael M. Mañueco

 

Traducerea: Rodezia Costea