Rusia sporește presiunea asupra Ucrainei! Bogdan Aurescu: Doar Vladimir Putin știe de ce

Rusia sporește presiunea asupra Ucrainei! Bogdan Aurescu: Doar Vladimir Putin știe de ceSursa: arhiva EVZ

Flancul estic al României este vizat în cazul în care un conflict militar ar avea loc între Ucraina și Rusia. Ministrul de Externe a făcut declarații în acest context, susținând că acțiunile Moscovei pun presiune din ce în ce mai mult pe statul vecin. Oficialul nu vede adevăratul motiv pentru care un război ar izbucni, susținând că doar Vladimir Putin știe de ce pune această presiune asupra Ucrainei.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a vorbit despre situația tensionată dintre Rusia și Ucraina, însă se pare că nu înțelege adevăratul motiv care stă în spatele acestui conflict. Specialiștii pot face doar supoziții, Vladimir Putin fiind singurul care poate explica presiunile puse asupra statului vecin.

"Răspunsul îl cunoaşte cel mai bine preşedintele Putin. Noi putem să ne facem o idee destul de consistentă cu privire la ce urmăreşte Federaţia Rusă (...) pentru că nu este o criză declanşată recent. Ceea ce vedem în aceste ultime săptămâni şi în ultimele două luni, să spunem, este un vârf de criză", a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe susține că acțiunile Rusiei la frontiera cu Ucraina nu sunt de azi, de ieri. Încă din luna aprilie a anului trecut s-a început comasarea de forțe militare în regiunea Mării Negre, sub pretextul unui exercițiu. La momentul respectiv, el era calificat ca fiind cea mai mare desfăşurare de trupe, după finalul Războiului Rece.

"Ceea ce se întâmplă astăzi în vecinătatea Ucrainei depăşeşte deja acel considerat vârf la acel moment din martie- aprilie", a declarat duminică, la Prima TV, Bogdan Aurescu.

Se caută soluții pentru menținerea păcii între Rusia și Occident

Chiar dacă tensiunile cresc și se pregătesc o serie de măsuri pentru apărare, se încearcă totuși obținerea unui acord cu Federația Rusă. Potrivit oficialul român, pe masa de discuții există două tratate pentru menținerea păcii.

"Avem aşezate pe masă, din partea Federaţiei Ruse, două propuneri în două proiecte de tratate - unul adresat pentru a fi încheiat de Federaţia Rusă cu Statele Unite, unul pentru a fi încheiat de Federaţia Rusă cu NATO. (...) Găsim propuneri în care, fără îndoială, pun sub semnul întrebării elemente fundamentale ale ordinii de securitate internaţională, ale ordinii de securitate europeană existente.

Constatăm că această masare de trupe fără precedent în proximitatea Ucrainei creează o presiune puternică asupra acestei ţări, deci putem vorbi de spectrul unei ameninţări cu folosirea forţei. De fapt, pare o ameninţare cu folosirea forţei. Constatăm că, pe de-o parte, există o anumită preocupare a Federaţiei Ruse de a aduce într-o anumită formă Ucraina sub influenţa Rusiei, pe de altă parte constatăm o preocupare a Federaţiei Ruse de a pune în discuţie parametri arhitecturii de securitate europene.

La aceste preocupări ale Federaţiei Ruse, comunitatea occidentală a încercat să dea un răspuns şi cred eu că l-a şi dat destul de convingător. În acelaşi timp, a încercat, printr-o serie de sesiuni de dialog, să obţină o dezescaladare a acestei situaţii de securitate care este evident îngrijorătoare pentru toată lumea", a mai declarat ministrul Aurescu.

Ne puteți urmări și pe Google News