Tensiunile existente între Moscova şi Washington ating cote alarmante. Trupele lui Vladimir Putin au efectuat, pe parcursul acestei luni, mai multe operaţiuni provocatoare în Siria, iar americanii se tem că un conflict direct spontan se poate declanşa oricând.
Jurnaliştii de la Wall Street Journal scriu, citând mai multe surse de la Pentagon, că armata rusă a întreprins în iunie o serie de atacuri îngrijorătoare. Printre altele, militarii trimişi de Putin în spijinul regimului lui Bashar al-Assad au atacat o bază militară folosită de americani pentru misiuni de consiliere şi pregătire a luptătorilor locali.
Cu puţin timp înainte de a efectua această lovitură asupra garnizoanei de la Al-Tanf, situată în apropiere de frontiera Siriei cu Iordania, Moscova a informat Washingtonul, prin intermediul unui canal vechi de comunicare, că vă lansa o operaţiune de atac. Cei aproximativ două sute de militari americani care sunt cantonaţi în această bază nu se aflau acolo în momentul loviturilor aeriene ruseşti, neînregistrându-se astfel pierderi de vieţi omeneşti în rândul acestora.
Americanii, îngrijoraţi de riscul unei escaladări
„Comportamentul recent al Rusiei a fost provocator şi de natură să ducă la o escaladare” a reacţionat acid generalul Erik Kurila, cel care conduce Comandamentul Central al Statelor Unite ale Americii.
Kremlinul se apară şi spune că nu are nicidecum de gând să vizeze trupele americane prezente în Siria. Ruşii afirmă, în schimb, că încearcă doar să îi hărţuiască pe combatanţii locali ai Statului Islamic.
Avioane de luptă ruseşti, printre care s-au numărat inclusiv două Su-35 şi un Su-34, au survolat deasupra garnizoanei din localitatea Al-Tanf şi au lovit avanpostul de luptă. Ziariştii de la Wall Street Journal vorbesc despre „apariţia unei creşteri semnificative a provocărilor Rusiei în Siria” şi atrag atenţia că nu poate fi exclusă în viitor declanşarea unei lupte directe între Moscova şi Washington.
Războiul din Siria a izbucnit la începutul anului 2011, în 26 ianuarie, pe fondul unor proteste masive îndreptate împotriva regimului de la Damasc, condus de preşedintele Bashar al-Assad. După mai mult de un deceniu de lupte, bilanţul este unul negru, cu aproximativ 610.000 de morţi şi cu o insecuritate alimentară mare în rândul populaţiei.
SUA au reținut un lider al Statului islamic
Joi, SUA au reținut un lider de rang înalt al grupării Stat Islamic în Siria în timpul unei operațiuni, a anunțat coaliția internațională condusă de SUA împotriva ISIS, prima operațiune de acest fel în zone aflate efectiv sub controlul Turciei.
Coaliția efectuează raiduri și lovituri care vizează membrii grupului, care a condus atacuri insurgenților de când fostul său lider, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis într-o operațiune din SUA în 2019. Coaliția nu a precizat în ce parte din Siria a avut loc raidul citat.
Forțele speciale americane au întreprins în februarie un raid cu elicopterul în provincia Idlib din Siria, controlată de jihadistul Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a dus la moartea liderului Statului Islamic, Abu Ibrahim Al-Hashemi Al-Quraishi.