Rusia și rebelii Houthi, discuții secrete. Rachetele Yakhont, pregătite să lovească navele din Marea Roșie

Rusia și rebelii Houthi, discuții secrete. Rachetele Yakhont, pregătite să lovească navele din Marea RoșieMarea Roșie. Sursa foto: pixabay.com

Iranul ar fi intermediat discuțiile secrete între Rusia și rebelii Houthi din Yemen pentru a transfera rachete anti-navă grupului militant, o evoluție care subliniază legăturile tot mai strânse ale Teheranului cu Moscova.

Cunoscute și sub numele de P-800 Oniks - rachetele Yakhont ar permite grupului militant să lovească mai precis navele comerciale din Marea Roșie și să sporească amenințarea la adresa navelor de război americane și europene care le apără. Mai multe surse au declarat pentru Reuters că Rusia nu a decis încă să transfere rachetele Yakhont.

Wall Street Journal a dezvăluit în iulie că Rusia ia în considerare trimiterea rachetelor. Rolul de intermediar al Iranului nu a fost raportat anterior.

Întâlnirea de la Teheran

Din noiembrie 2023, rebelii Houthi au lansat atacuri repetate cu drone și rachete asupra navelor din canalele maritime cruciale din Marea Roșie, pentru a-și arăta sprijinul pentru palestinienii din războiul din Gaza cu Israelul.

Aceștia au scufundat cel puțin două nave și au capturat o alta, perturbând comerțul maritim global prin forțarea companiilor de transport maritim să devieze încărcăturile și, potrivit unor surse din industrie, prin creșterea costurilor de asigurare pentru navele care navighează pe Marea Roșie.

În replică, Statele Unite și Marea Britanie au lovit pozițiile Houthi, dar nu au reușit să oprească atacurile grupului.

Doi oficiali regionali la curent cu discuțiile au declarat că Houthis și rușii s-au întâlnit la Teheran de cel puțin două ori în acest an și că discuțiile pentru furnizarea a zeci de rachete, care au o rază de acțiune de aproximativ 300 km (186 de mile), sunt în curs, alte întâlniri la Teheran fiind așteptate în următoarele săptămâni. Rusia a furnizat anterior racheta Yakhont Hezbollah, susținută de Iran.

Iranul intermediază discuțiile cu Rusia, fără semnătură

Una dintre surse a declarat că discuțiile au început sub conducerea președintelui iranian Ebrahim Raisi, care a murit într-un accident de elicopter în mai.

„Rusia negociază cu Houthi pentru transferul de rachete supersonice antinavă Yakhont. Iranienii intermediază discuțiile, dar nu doresc să aibă semnătura lor asupra acestora”, a declarat o sursă occidentală de informații. Nici misiunea iraniană la ONU, nici Ministerul rus al Apărării nu au răspuns la solicitările de comentarii. „Nu avem cunoștință de ceea ce ați menționat”, a declarat Mohamed Abdel-Salam, purtătorul de cuvânt oficial al Houthis din Yemen.

Rebelii Houthi

Rebelii Houthi. Sursa foto: Facebook

Un oficial american de rang înalt a refuzat să numească sistemele specifice care ar putea fi transferate, dar a confirmat că Rusia a discutat despre furnizarea de rachete către Houthi, numind această evoluție „foarte îngrijorătoare”.

Un oficial al Departamentului american al Apărării a declarat că orice eforturi de consolidare a capacităților Houthis ar „submina interesul internațional comun în ceea ce privește libertatea globală de navigație și stabilitatea în Marea Roșie și în Orientul Mijlociu în general”.

Legături tot mai strânse între Rusia și Iran

Rusia și Iranul au dezvoltat legături militare mai strânse în contextul războiului Rusiei din Ucraina. Teheranul ar fi transferat rachete balistice Moscovei pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei, au declarat Statele Unite la începutul acestei luni.

Trei surse au dezvălui pentru Reuters că una dintre motivațiile Moscovei de a-i înarma pe Houthi este posibilitatea ca statele occidentale să decidă să permită Ucrainei să își folosească armele pentru a lovi mai departe în teritoriul rus.

Înaltul oficial american a declarat că discuțiile Rusia-Houthi „par a fi legate de poziția noastră în Ucraina și de ceea ce suntem dispuși sau nu să facem” în ceea ce privește solicitările Kievului de ridicare a restricțiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a lovi ținte aflate adânc în interiorul Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat în iunie că Moscova ar putea trimite arme avansate cu rază lungă de acțiune - similare cu cele pe care Statele Unite și aliații lor le oferă Ucrainei - adversarilor Occidentului din întreaga lume.

Yakhont este considerată una dintre cele mai avansate rachete anti-navă din lume, proiectată să atingă suprafața mării pentru a evita detectarea la o viteză de peste două ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce o face dificil de interceptat.

Schimbarea jocului pentru securitatea regională

Fabian Hinz, expert în rachete balistice în cadrul Institutului Internațional pentru Studii Strategice, a declarat că transferul de rachete Yakhont de către Rusia către Houthi ar fi o „schimbare de joc” pentru securitatea regională: „P-800 este un sistem mult mai capabil decât rachetele balistice și de croazieră anti-navă pe care Houthis le-au folosit până acum”.

Nu numai că Houthi le-ar putea trage asupra navelor de război americane, britanice și a altor state care au protejat navele comerciale din Marea Roșie de atacurile cu drone și rachete ale Houthi, dar pot fi folosite ca arme de atac terestru pe care Arabia Saudită le-ar considera o amenințare, a mai spus Hinz.

Înaltul oficial american a declarat că o delegație de oficiali americani a discutat despre negocierile Rusia-Houthi cu omologii lor saudiți în timpul unei vizite în Arabia Saudită în această vară și că Washingtonul a ridicat problema la Moscova. De asemenea, saudiții au transmis îngrijorările lor direct rușilor, au declarat trei surse pentru Reuters. Guvernul saudit nu a comentat informațiile.

Hinz a precizat că Rusia ar trebui să ajute cu aspectele tehnice ale unei livrări de rachete, inclusiv cum să le transfere și să le facă operaționale fără ca Statele Unite să detecteze și să distrugă armele. Houthis ar avea nevoie, de asemenea, de instruire cu privire la sistem. Înaltul oficial american a avertizat cu privire la consecințele grave în cazul în care transferul are loc: „Saudiții sunt alarmați. Noi suntem alarmați, iar alți parteneri regionali sunt alarmați. Houthis creează deja suficiente pagube în Marea Roșie, iar acest lucru le-ar permite să facă și mai mult”.