Rusia şi Qatarul AR PUTEA PIERDE organizarea Cupelor Mondiale din 2018, respectiv 2022

Rusia şi Qatarul AR PUTEA PIERDE organizarea Cupelor Mondiale din 2018, respectiv 2022

Rusia şi Qatarul vor pierde organizarea Cupelor Mondiale din 2018, respectiv 2022, în cazul în care se dovedeşte că aceste ţări au obţinut turneele prin corupţie, a anunţat Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA).

"Dacă există dovezi că Rusia şi Qatarul au obţinut Cupa Mondială graţie numai unor fapte de corupţie, atunci le-ar putea fi retrasă", a explicat preşedintele Comisiei de Audit a FIFA, Domenico Scala, într-un interviu acordat săptămânalului Sonntagszeitung.

Cu toate acestea, Domenico Scala a precizat că "aceste dovezi nu au fost furnizate" până în prezent.

Declaraţia lui Domenico Scala intervine în momentul în care scandalul legat de cumpărarea voturilor pentru Cupa Mondială 2010 s-a reaprins în Egipt, avându-l drept personal principal pe Jack Warner, fostul vicepreşedinte al FIFA, precizează AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul ministru egiptean al Sportului, Aley Eddine Helal, a confirmat acuzaţiile la adresa lui Warner, de şantaj cu ocazia votului pentru atribuirea CM 2010. "Ne-a spus că ne poate asigura şapte voturi şi a cerut un milion de dolari pentru fiecare vot", a dezvăluit Helal.

Justiţia americană, aflată la originea acestei ofensive împotriva corupţiei din cadrul FIFA, a afirmat că 14 responsabili, foşti sau actuali, din cadrul FIFA sau ai unor societăţi de marketing sportiv legate de forul fotbalistic mondial, au fost implicaţi în afaceri de corupţie, a căror valoare totală se ridică la 150 milioane dolari în cursul ultimelor două decenii.

Scandalul a făcut deja victime de marcă: Joseph Blatter, preşedintele FIFA, care şi-a prezenta demisia marţea trecută, la numai patru zile după ce fusese reales pentru un al cincilea mandat consecutiv.

Jack Warner mai este implicat într-un caz legat de suma de 10 milioane dolari plătită de Africa de Sud, după obţinerea Cupei Mondiale din 2010, către responsabilii fotbalului din Caraibe. Warner, originar din Trinidad-Tobago, era pe atunci preşedintele CONCACAF (Confederaţia din America de Nord, Centrală şi Caraibe), şi, conform acuzaţiilor lansate duminică seara de BBC, o mare parte din aceşti bani au ajuns în buzunarul său.