Rusia și China SFIDEAZĂ sancțiunile lui Trump. ARMELE curg de la Putin spre Xi Jinping

Rusia și China SFIDEAZĂ sancțiunile lui Trump. ARMELE curg de la Putin spre Xi Jinping

Moscova și Beijingul afișează o colaborare militară înfloritoare care să demonstreze consolidarea alianței lor împotriva lui Trump.

Exportatorul rus de armament Rosoboronexport a anunțat semnarea a trei noi contracte cu China cu ocazia salonului aeronautic de la Zhuhai, care are loc până duminică în provincia Guandong.

„Rosboronexport speră ca participarea la salon va da un nou impuls evoluției pozitive a relațiilor ruso-chineze în domeniul cooperării tehnico-militare”, a declarat directorul general al companiei, Alexander Miheev, citat de South China Morning Post.

În septembrie, Statele Unite au impus sancțiuni armetei chineze pentru achiziții de avioane și de sisteme de rachete din Rusia, încălcând astfel sancțiunile impuse Moscovei pentru ingerința sa în alegerile americane din 2016.

Sancțiunile vizau achiziționarea de către China de aparate de luptă Su-35 în 2017 și echipamente legate de sistemele de rachete sol-aer S-400 în 2018. China a comandat 24 de aparate Suhoi-35, dintre care zece au fost livrate anul trecut.

Armata chineză a fost sancționată pentru „tranzacțiile importante” cu Rosoboronexport, au declarat Statele Unite. Acestea ar fi împiedicat Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor din Armata chineză și pe directorul Li Shagfu să solicite licențe de export și să participe la sistemul financiar american, a explicat Washingtonul.

Administrația Trump a mai trecut pe lista neagră 33 de alte persoane și entități asociate forțelor armate și serviciilor de informații ruse.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Rosoboronexport, Vladimir Kriucikov, a declarat că și alte contracte de armament sunt în discuție între Rusia și China. Parteneriatul dintre cele două țări s-a dezvoltat și în direcția cercetării și dezvoltării tehnologiilor de vârf.

„Dacă sancțiunile americane au avut vreun impact asupra cooperării noastre cu China, atunci ele ne-au afectat într-un mod pozitiv”, a declarat Kriucikov. „Legăturile noastre cu China au devenit mai strânse.”

El s-a declarat bucuros de îmbunătățirea tehnologiilor militare produse de către China dar a afirmat că nu crede că aceasta va duce la scăderea cererii de produse ruse, precum motoarele de aparate de zbor militare, care constituie cea mai mare parte a exporturilor Rusiei către China.

Cele mai recente vânzări au fost anunțate de Viktor Kladov, șeful delegației ruse de la Zhuhai, din partea Rostec, un conglomerat industrial militar și compania mamă a Rosoboronexport, a anunțat marți agenția rusă Sputnik. Însă fără a oferi detalii.

Kladov a mai declarat și că Rusia va finaliza până în 2020 livrarea de avioane de luptă Su-35 și de sisteme de apărare antiaeriană S-400, care au declanșat sancțiunile americane.

De asemenea, Rusia preconizează înființarea unui centru de întreținere tehnică în China pentru sistemele de rachete S-300 și S-400. Dmitri Șugaev, șeful Serviciului Militar pentru Cooperare Tehnică, a declarat că un asemenea acord ar fi viabil din punct de vedere economic, subliniind că Rusia a construit un astfel de centru de mentenanță anul trecut în China pentru sistemele de rachete Tor-1.

„Sunt foarte bucuros că tentativele de ingerință din partea unor terțe țări în relațiile dintre țările noastre nu au produs efectul scontat șu au fost percepute corect de China ca un element de concurență neloială”, a declarat Miheev.

Rosboronexport, care realizează 85% dintre exporturile militare ale Rusiei a avut anul acesta cea mai mare prezență a sa din a Salonului de la Zhuhai, deschis marți și care se ține o dată la doi ani.

Vânzătorul de arme a reunit pe cei mai importanți 14 producători de echipamente militare din Rusia într-un spațiu expozițional de 1500 de metri pătrați, pentru a stimula vânzările către China.

Companiile militare ruse speră să găsească și cupărători civili. China a cumpărat 20 de elicoptere ruse ușoare Ansat, ca ambulanțe aeriene, și șase elicoptere utilitare medii Mi-171A2.