Rusia şi China insistă pentru o nouă ordine monetară

Moscova şi Beijingul cer, pe o singură voce, ca viitorul şef al FMI să provină dintr-o ţară emergentă. Europenii fac front comun şi se grăbesc să nominalizeze un candidat.

China şi Rusia au contestat, ieri, principiul geografic în baza căruia este ales în prezent şeful FMI, cerând să se renunţe la acest criteriu care ar aduce automat în fruntea instituţiei un alt european, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn. "Rusia insistă ca alegerea directorului general al FMI să se facă printrun proces transparent, fără să se ţină seama de principiul geografic", a subliniat Arkadi Dvorkovici, consilierul economic al Kremlinului.

Oficialul rus a atras atenţia că şi celelalte ţări care fac parte din grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) împărtăşesc propunerea Ru siei. Modul în care func ţionează fondul trebuie democratizat astfel încât economiile emergente să aibă o mai mare in fluenţă, a mai argumentat Dvorkovici.

Guvernul de la Beijing a reluat apelul la reformarea structurii FMI prin alegerea succesorului lui Strauss-Kahn din rândul ţărilor emergente. "China acordă multă atenţie evoluţiei situaţiei", a subliniat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Jiang Yu.

"Noi întotdeauna am crezut că FMI trebuie să îşi continue reforma structurilor şi gestiunii, iar alegerea liderului său să se bazeze pe principiul dreptăţii, transparenţei şi meritelor", a adăugat oficialul chinez. De altfel, presa chineză a speculat în ultimele zile că Zhu Min, fost viceguvernator al băncii centrale chineze, i-ar putea succeda lui Strauss-Kahn.

Europa ripostează

În faţa acestei ofensive, ţările europene strâng rândurile. Ieri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a recomandat statelor comunitare să cadă repede de acord asupra unui candidat puternic pentru a-l înlocui pe oficialul francez la cârma FMI.

"În timp ce cetăţenia nu reprezintă un criteriu în legătură cu succesiunea, este firesc ca statele membre ale UE, cel mai mare contributor la fond, să cadă de acord asupra unui candidat puternic, com petent care poate obţine sprijin din partea conducerii FMI pentru viitoarea conducere a acestei instituţii foarte importante", a declarat oficialul comunitar, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

O pledoarie în favoarea unui succesor european la conducerea instituţiei interguvernamentale cu sediul la Washington a făcut şi şeful executivului german, Angela Merkel. "Bineînţeles că este dreptul ţărilor emergente ca pe termen mediu să ocupe fie postul de director al FMI sau al Băncii Mondiale", a declarat ea. "Dar cred că, în actuala situaţie, cu gravele probleme cu care se confruntă moneda unică europeană şi implicarea FMI-ului, cred că există foarte multe argumente în favoarea alegerii unui candidat european", a adăugat Merkel.

Numele lui Jean-Paul Trichet, directorul Băncii Central Europene, a fost ieri pentru prima dată menţionat în discuţiile legate de posibilul succesor al lui Strauss-Kahn. FMI a anunţat că va face cunoscut "rapid" modalităţile de alegere a unui nou director general, post ocupat de "numărul doi" din ierarhia FMI, americanul John Lispky, după arestarea lui Strauss-Kahn.

"Rusia insistă ca alegerea directorului general al FMI să se facă fără să se ţină seama de principiul geografic.", ARKADI DVORKOVICI, consilier prezidenţial rus

CANDIDAŢI LA ŞEFIA FMI. Mohamed El-Erian (Egipt), Stanley Fischer (Israel), Gordon Brown (M. Britanie), Kemal Dervis (Turcia), Peer Steinbruck (Germania), Montek Ahluwalia (India), Christine Lagarde (Franţa), Augustin Carstens (Mexic), Trevor Manuel (Mexic) şi Axel Weber (Germania) FOTO: REUTERS