Rusia și China au același plan. Ce au descoperit serviciile de informații din Australia

Sursa: Oleg Kachura | Dreamstime.com

S-a dezvoltat o „nouă convergență strategică tulburătoare” între Beijing și Moscova, iar riscul unui „conflict de putere” a crescut de când Rusia a invadat Ucraina, a declarat miercuri șeful serviciilor de informații din Australia.

Andrew Shearer, directorul general al Oficiului de Informații Naționale, a declarat că președintele Chinei, Xi Jinping, pare să plănuiască să domine regiunea Indo-Pacific și să o folosească ca bază pentru a depăși Statele Unite ca putere a lumii.

Comentariile întăresc avertismentele că invazia rusă a Ucrainei, care a fost condamnată aproape universal de către Occident, s-ar putea răspândi într-un conflict regional sau global. Săptămâna aceasta, prim-ministrul australian a cerut democrațiilor liberale să oprească un „arc al autocrației” care remodelează lumea.

„Va trebui să muncim mult mai mult pentru a menține calitatea liberală a ordinii bazate pe reguli în Europa și aici, în regiunea Indo-Pacific”, a spus Shearer la o conferință găzduită de Australian Financial Review. „Vedem un lider care într-adevăr se frământă și își întărește țara pentru această luptă de a depăși Statele Unite ca putere principală a lumii”, a adăugat el, referindu-se la Xi. „Tabăra de bază... este de a stabili primatul în regiunea Indo-Pacific”.

Shearer a spus că amenințarea geopolitică se va concentra în jurul tehnologiei, inclusiv a utilizării atacurilor cibernetice, așa că Australia trebuie să-și consolideze apărarea cibernetică fără a se închide comerțului și schimbului de informații. „Avem nevoie de o economie deschisă, în creștere, astfel încât să putem finanța creșterile cheltuielilor pentru apărare la care s-a angajat guvernul, dar acesta nu poate fi un compromis cu sumă zero între economie și securitate”, a spus el.

Construirea unor submarine cu propulsie nucleară

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care a numit-o „operațiune specială”, profesioniștii din serviciile de informații australiene au considerat că „un conflict major de putere, din păcate, devine o perspectivă mai puțin îndepărtată decât era anterior”, a spus Shearer, potrivit Reuters.

El a făcut ecou printre mulți comentatori occidentali spunând că este surprins de eficiența rezistenței Ucrainei la forțele ruse, dar a prefigurat „câteva săptămâni brutale și sângeroase” de când liderul rus Vladimir Putin a avut „totul în joc”. Kremlinul își descrie acțiunile drept o „operațiune specială” de dezarmare a Ucrainei și de detronare a liderilor pe care îi numește neonaziști.

Ucraina și aliații occidentali numesc acest lucru un pretext fără temei pentru un război care a stârnit temeri de un conflict mult mai larg în Europa. Un oficial chinez al Ministerului de Externe a declarat reporterilor că nu era la curent cu observațiile lui Shearer. Dar Shearer ar trebui să acorde mai multă atenție „necunoașterii angajamentului Australiei față de neproliferare” ca urmare a acordului trilateral AUKUS care va furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară, a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al ministerului chinez.

În cadrul unui parteneriat de securitate trilateral anunțat anul trecut, Australia urmează să construiască cel puțin opt submarine cu propulsie nucleară, cu tehnologie americană și britanică. „Acesta este cu adevărat îngrijorător pentru regiune”, a spus Zhao.