Rusia și Belarus încep cele mai mari manevre militare din istorie. 200.000 de soldați și inamici “falși“: Polonia, Lituania și Norvegia

Vladimir Putin Aleksandr Lukașenko Sursa: Arhiba EVZ

Rusia și Belarus vor fi locul celor mai mari manevre militare din Europa în ultimele decenii. Totul se petrece în contextul în care Alexandr Lukașenko face tot mai mult pentru a integra Belarusul nu numai din punct de vedere militar, ci și politic de Rusia, declanșând temeri că negociază suveranitatea țării cu un vecin mult mai mare.

Manevrele militare, intitulate Zapad-2021, au avut ceremonia de deschidere pe 9 septembrie și se vor desfășura până pe 16 septembrie, anunță Radio Europa Liberă. Operațiunea implică 200.000 de militari și a declanșat alarme la NATO, care spune că Kremlinul a refuzat să invite observatori conform obligațiilor prevăzute de un acord internațional. Manevrele Zapad urmează, de asemenea, să reprezinte o acumulare de forță militară rusă la granițele Ucrainei.

Vecinii Belarusului sunt, de asemenea, precauți, neascunzându-și temerile despre posibilul război electronic (EW) îndreptat de ruși împotriva lor. În plus, Lituania, Polonia și Letonia au declarat stare de urgență pentru a lupta cu o creștere a migranților, spunând că Alexandr Lukașenko orchestrează campania pentru a pedepsi Uniunea Europeană.

Belarusul a fost zguduit de frământări sociale în august 2020, când Alexandr Lukașenko, aflat la putere din 1994, a fost declarat câștigător al unor alegeri despre Occidentul a spus că au fost trucate. Când zeci de mii de bieloruși au ieșit în stradă, Alexandr Lukașenko a reacționat cu o represiune sângeroasă. Zeci de mii de persoane au fost reținute, ONG-urile și mass-media independente au fost reduse la tăcere, iar liderii opoziției au fost închiși sau obligați să fugă.

O integrare mai mare a armatei ruse în Belarus

„Situația strategică de astăzi este foarte diferită de cea a exercițiului anterior Zapad (sau Vest) din 2017, având în vedere protestele și represiunile de anul trecut”, a declarat Robert Lee, un analist militar rus.

„Știm că Rusia a dorit să-și pună amprenta militară în Belarus și acest exercițiu ne poate oferi o indicație a ceea ce ar permite Belarusul. Ar putea implica, de asemenea, o mai mare integrare a serviciilor militare și de securitate rusești și bieloruse pentru a pune în aplicare o Revoluție a Culorilor ", a declarat Lee pentru RFE / RL în comentarii prin e-mail.

Rusia și Belarus fac parte, în mod formal, dintr-o uniune și au purtat discuții de ani de zile pentru a-și integra în continuare țările. În ajunul începerii lui Zapad-2021, Alexandr Lukașenko și președintele rus Vladimir Putin urmau să se întâlnească la Moscova pe 9 septembrie, soarta uniunii statale fiind în topul speculațiilor după săptămâni de comentarii venite de la Minsk și Moscova că negocierile se apropie de sfârșit.

Ce este Zapad-2021? Inamici fictivi - Polonia, Lituania, Norvegia

În Belarus, cinci centre de instruire din Brest, Baranavichy, Damanauski, Abuz-Lyasnouski, Ruzhanski și regiunea Hrodna vor fi utilizate pentru Zapad-2021, care are loc la fiecare patru ani. Multe dintre situri sunt situate în vestul Belarusului, lângă granița cu Polonia și Lituania. În Rusia, exercițiile vor participa la nouă centre de antrenament, iar flota nordică va fi, de asemenea, implicată în exerciții.

La fel ca în 2017, exercițiile se vor concentra pe dușmanii fictivi - Nyaris, Pomoria și Republica Polară, de data aceasta -, precum și pe așa-numitele organizații teroriste.

„Aceasta este o evoluție interesantă. În timp ce Nyaris pare să reprezinte Lituania și Pomoria este probabil un substitut pentru Polonia, Republica Polară este probabil destinată să reprezinte Norvegia sau un alt stat scandinav, anunțând un rol semnificativ în Zapad-2021 pentru Flota de Nord a Rusiei Comanda strategică comună ", a scris Michael Kofman, membru principal la Centrul pentru o nouă securitate americană din Washington.

Inamicii pot fi falși, dar îngrijorările pe care le pun exercițiile sunt reale, în special pentru vecinii Belarusului. Ziarul pro-Kremlin Izvestia a raportat pe 11 august că Zapad 2021 va fi martorul uneia dintre cele mai extinse utilizări ale războiului electronic într-un exercițiu condus de Rusia, inclusiv unități EW din prima armată a tancurilor din Rusia și a 20-a armată a armatei combinate de arme.

Războiul electronic - vedeta manevrelor militare comune

"În ceea ce privește EW, vecinii Rusiei din Scandinavia și din Țările Baltice s-au plâns anterior de GPS și alte forme de bruiaj din Rusia, care includ în timpul exercițiului anterior Zapad. Mă aștept că aceasta va fi o problemă în apropierea frontierelor rusești și bieloruse și în timpul acestui exercițiu Având în vedere starea relațiilor NATO-Rusia, cred că Rusia va fi mai puțin preocupată să-și enerveze vecinii cu EW ", a scris Lee.

Lituania, Letonia, precum și Polonia se confruntă deja cu o creștere a migranților pe care cele trei țări și UE o acuză că sunt direcționați către frontierele lor de către guvernul Lukashenka. Ministrul belarus de externe Uladzimer Makey a respins săptămâna trecută acuzațiile și a dat vina pe „politicienii occidentali” pentru situația de la frontieră.

"Nu ne așteptăm la o scădere a tensiunilor la granița de est, deoarece în câteva zile vor începe cele mai mari exerciții militare din 40 de ani, Zapad-2021", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la 6 septembrie.

Numărul trupelor care iau parte este îngrijorător

Armata rusă a declarat că Zapad-2021 va include 200.000 de militari, inclusiv aproximativ 2.000 de militari din pactele de securitate conduse de Moscova, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) și Organizația de Cooperare din Shanghai (SCO). Armenia, Kazahstan, Tadjikistan, India, Kârgâzstan, Mongolia, Serbia și Sri Lanka trimit, de asemenea, trupe pentru a participa. China, Vietnam, Birmania, Pakistan și Uzbekistan vor trimite observatori.

Dacă această cifră se va dovedi adevărată, exercițiile militare Zapad-2021 ar fi cele mai mari din Europa din ultimele decenii.

Trident Juncture 18 din 2018, cel mai mare exercițiu al NATO într-o generație, a implicat doar 40.000 de soldați. NATO a declarat că nu a fost invitată să observe exercițiile, așa cum este precizat în Documentul de la Viena, un acord internațional care reglementează exercițiile militare în Europa.