Rusia și Arabia Saudită anunță reducerea producției de petrol

Rusia și Arabia Saudită anunță reducerea producției de petrol

Arabia Saudită și Rusia au anunțat luni că vor face reduceri suplimentare ale aprovizionării cu petrol. Inițiativa este văzută cu îngrijorare de analiștii economici, întrucât o încetinire economică globală atârnă de perspectiva cererii de energie. Statul din Golf a anunțat pentru prima dată reducerea de 1 milion de baril după o întâlnire din iunie între membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia și alți producători mai mici, o alianță cunoscută sub numele de OPEC+.

Arabia Saudită – cel mai mare exportator mondial de țiței – a declarat că va prelungi o reducere de 1 milion de barili pe zi a producției sale de petrol cel puțin până la sfârșitul lunii august. Reducerea, care a intrat în vigoare sâmbătă, a fost inițial planificată să dureze pentru luna iulie, în încercarea de a susține un preț mai ridicat al petrolului.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că țara sa va reduce în mod voluntar livrările cu 500.000 de barili pe zi în august, prin reducerea exporturilor. Reuters a anunțat acest lucru, citând o declarație a lui Novak, că Rusia va reduce producția cu această cifră, aprofundând o reducere de aceeași dimensiune pe care Moscova a implementat-o în martie.

Anunțurile au făcut ca prețurile țițeiului Brent, referința globală a petrolului, să crească cu 0,7% pentru a se tranzacționa la 76 de dolari pe baril la 7.15 a.m, anunță CNN. ET. WTI, indicele de referință din SUA, a crescut cu 0,8%, până la 71 de dolari. Prețurile petrolului au scăzut cu peste 40% față de martie anul trecut, când au atins un maxim din ultimii 14 ani, ca urmare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Prețul petrolului, esențial pentru Arabia Saudită și Rusia

Arabia Saudită are nevoie ca țițeiul Brent să se tranzacționeze la aproximativ 81 de dolari pe baril pentru a-și echilibra bugetul, potrivit Fondului Monetar Internațional. Regatul saudit a alunecat din nou într-un deficit bugetar anul acesta, după ce a raportat un excedent în 2022 pentru prima dată în aproape un deceniu. „Această reducere suplimentară voluntară vine să consolideze eforturile depuse de țările OPEC+ cu scopul de a sprijini stabilitatea și echilibrul piețelor petroliere”, a declarat luni agenția de presă saudită, citată de o sursă oficială din Ministerul Energiei.

La întâlnirea din iunie, Riad a mai spus că va prelungi o reducere a producției de 500.000 de barili pe zi – anunțată pentru prima dată în aprilie – până la sfârșitul anului viitor. Luate împreună, reducerile vor reduce producția totală de petrol a Arabiei Saudite la nouă milioane de barili pe zi.

Alți membri ai OPEC+ s-au angajat să reducă producția până la sfârșitul anului 2024, pe fondul unei perspective dezamăgitoare pentru cererea globală și pe măsură ce o redresare puternică post-pandemie a economiei chineze pare din ce în ce mai puțin probabilă. Datele venite din fabricile din China, publicate luni, au arătat doar o creștere modestă a activității în cea de-a doua cea mai mare economie a lumii luna trecută, unele firme și-au redus personalul, deoarece vânzările au crescut mai puțin decât se aștepta.

Ne puteți urmări și pe Google News