Armata rusă a trimis în Siria noul tanc T-14 Armata, pentru a-i fi observate „performanțele pe teren”. Nu este prima dată când Rusia testează arme în cooperare cu regimul dictatorial de la Damasc.
Săptămâna trecută, agenţia de presă TASS a indicat că primele exemplare ale tancului T-90M „Proryv”, o versiune modernizată a modelului T-90A, au fost livrate unităților blindate de către Uralvagonzavod, unul din cele mai mari complexe științifico-industriale din Rusia și cel mai mare producător de tancuri din lume.
Având o masă de 50 de tone și dotat cu un motor diesel de 1130 cai putere, T-90M a beneficiat de ultimele tehnologii avansate destinate tancului T-14 Armata, un tanc care a fost prezentat cu mare pompă în mai 2015, la Moscova.
T-90M este echipat, între altele, cu sistemul de protecție activă Relikt și cu sistemul de control automatizat al tirului, Kalina.
Tancul are un tun cu țeavă lisă 2A46M de 125 mm calibru și o mitralieră de calibrul 12,7, teleoperată.
Potrivit generalului Alexei Maslov, fostul comandant al forțelor terestre, T-90M „Proryv” ar putea deveni principalul tanc de luptă al armatei ruse, dat fiind faptul că performanțele sale sunt „considerabil” crescute în raport cu cele ale modelului T-90A. T-14 Armata fiind considerat prea scump pentru forțele terestre rusești.
Câteva exemplare ale modelului T-90A au fost văzute în Siria, în cadrul „ajutorului militar” furnizat de Moscova regimului de la Damasc. Grație sistemului de protecție Kontakt-5, un astfel de tanc a rezistat unei rachete anti-tanc TOW (de fabricație americană) trasă de rebelii sirieni. Însă altele au fost distruse.
Pe de altă parte, tot în Siria, și tancul T-14 Armata a fost trimis pentru „teste operaționale”, scrie Zone Militaire. Informația a fost dezvăluită de Denis Manturov, ministrul rus al Industriei și Comerțului, în cadrul unei emisiuni la postul Rossiya-1. Era de așteptat ca un astfel de anunț să fie făcut de ministrul Apărării, mai degrabă.
În orice caz, aceste teste ale tancului T-14 Armata au fost făcute cu discreție.
„Da, este adevărat. Tancul T-14 Armata a fost folosit în Siria. I-am observat performanțele pe teren ”, a spus Manturov, când a fost întrebat despre această armă. Dar nu a oferit detalii suplimentare.
Însă intrarea în serviciu a primelor modele a fost planificată pentru 2021, din cauza unor complicații.
T-14 Armata este scump „deoarece este încă supus testării și actualizării , după ce ministerul Apărării a solicitat soluții tehnice suplimentare pentru a începe livrările exemplarelor de serie începând deu anul viitor, conform contractului existent”, a spus Manturov.
Prin urmare, declarațiile lui Manturov confirmă faptul că forțele terestre rusești au primit primele lor tancuri T-14 Armata într-o „versiune experimentală”, după cum a spus Sergei Șemezov, șeful conglomeratului Rostec, din care face parte Uralvagonzavod, în noiembrie 2019. Dar acesta din urmă nu specificase numărul acestor tancuri.
Pe de altă parte, Rusia a trimis în Siria și două avioane de generație 5 Su-57 Felon. Tot în scopuri „experimentale”.
Operat de trei oameni, plasați în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi, separat de muniție, T-14 Armata este echipat cu o turelă teleoperată pe care este montat un 125 mm.
Echipat cu senzori, radare și camere de înaltă rezoluție, tancul beneficiază de sistemul de protecție activă Afganit. Poate fi înarmat cu rachete antitanc Sokol, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm (ca armament secundar). Masa sa de 57 de tone este pusă în mișcare de un motor diesel CTZ A85-3A cu 16 cilindri dispuși în X, care dezvoltă 1.500 CP.
În plus, ministrul rus a mai dat asigurări, fără a le preciza, că mai multe țări sunt interesate de T-14 Armata.
„Anul viitor, când livrările acestor tancuri către ministerul Apărării sunt lansate și se obține un certificat de export, vom începe să lucrăm cu clienții străini”, a spus el. Printre clienții potențiali, Egiptul și India sunt citate periodic.