Rusia va prelua președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU pentru o lună și nimeni nu o poate împiedica, stârnind furia guvernului ucrainean care a făcut apel la boicot.
În vreme ce războiul Rusiei din Ucraina intră în cea de-a 14-a lună, cu un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru președintele Vladimir Putin, cu o Moscovă care plănuiește să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, criticii se întreabă cum ar putea Rusia să conducă cel mai puternic organ al ONU.
Poate criminalul de război să conducă Consiliul de Securitate al ONU
„Întrebarea este foarte clară: poate criminalul de război să conducă Consiliul de Securitate al ONU?” a întrebat Andrius Kubilius, un membru lituanian al Parlamentului European, referindu-se la Putin. De asemenea, Ucraina a declarat joi că viitoarea președinție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în această săptămână a fost „o glumă proastă”.
„Președinția rusă a Consiliului de Securitate al ONU de la 1 aprilie este o glumă proastă. Rusia și-a uzurpat funcţia; duce un război colonial; liderul său este un criminal de război căutat de CPI pentru răpirea copiilor”, a scris ministrul de Externe Dmitro Kuleba pe Twitter. „Lumea nu poate fi un loc sigur cu Rusia la UNSC”, a adăugat el.
Consiliul de Securitate al celor 15 națiuni este cel mai puternic organ al ONU
Poate autoriza acțiuni militare, poate desfășura forțe de menținere a păcii, poate sancționa națiuni și indivizi și poate trimite posibile cazuri de crime de război Curții Penale Internaționale.
Membrii Consiliului preiau pe rând funcția de președinte în ordine alfabetică (după ortografia engleză). Ultima dată când Rusia a apărut în rotație a fost în februarie 2022. În cea de-a 24-a zi a președinției sale, Putin și-a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina, într-o încălcare flagrantă a Cartei ONU și a dreptului internațional – tot în mijlocul unei ședința de consiliu sperând să o prevină.
Singura dată în istoria recentă când o țară și-a pierdut președinția a fost în 1994, ca urmare a genocidului din Rwanda, potrivit Raportului Consiliului de Securitate, un think tank care studiază transparența și eficacitatea consiliului. La acea vreme, Rwanda era membru nepermanent al consiliului.
Ce va face Rusia pe parcursul lunii aprilie
Pe parcursul lunii aprilie, delegaţia rusă va fi însărcinată cu gestionarea agendei de lucru şi cu prezidarea reuniunilor celui mai înalt organism decizional al ONU, care este condus de un stat membru în fiecare lună. Unul dintre principalele beneficii ale acestei poziţii este că Preşedinţia poate organiza sesiuni speciale pe teme pe care le consideră deosebit de importante, adesea în prezenţa unor membri ai guvernului.
În cazul Rusiei, se aşteaptă ca ministrul de Externe Serghei Lavrov să se deplaseze la New York pentru a prezida cel puţin două dintre aceste reuniuni, una axată pe respectarea Cartei Naţiunilor Unite şi cealaltă pe conflictul israeliano-palestinian, potrivit unor surse diplomatice. Programul oficial, care va fi aprobat şi prezentat luni, este în orice caz plin de reuniuni de rutină pe tema diferitelor conflicte şi probleme de care se ocupă Consiliul, indiferent de cine îl prezidează.
În ceea ce privește președinția Rusiei, nimeni nu o poate împiedica
De la Casa Albă, secretarul de presă Karine Jean-Pierre a spus joi că o țară care „încalcă flagrant Carta ONU” și invadează vecinul său nu are loc în consiliu, dar nu există „nicio cale legală internațională fezabilă” în jurul acesteia.
„Oricât de neplăcut ar fi să vezi Rusia prezidând consiliul, realitatea este că aceasta este o poziție în mare parte ceremonială, care se rotește în rândul membrilor consiliului lună de lună, în ordine alfabetică”, a spus ea, adăugând că SUA încurajează Rusia să se comporte profesional, astfel încât consiliul să-și poată îndeplini munca.
„Rusia este un membru permanent”, a spus un diplomat al consiliului. „În timp ce aceștia se comportă grav în Ucrainei sfărâmând Carta ONU, așteptările mele sunt că vor face această președinție într-un mod profesionist”, relatează voanews.com.