Moscova a anunțat că plănuiește să-și schimbe doctrina militară, pentru a răspunde măsurilor luate de Alianța Nord-Atlantică de creare a unei forțe de reacție rapidă.
Autoritățile ruse au anunțat, ieri, că vor adopta o nouă doctrină militară, în urma planurilor Alianței de a-și întări flancul estic, după acțiunile Rusiei din Ucraina.
Anunțul surpriză al Moscovei a adus un plus de tensiune în relațiile deja încordate între Rusia și Occident, înaintea summitului NATO de joi și vineri din Țara Galilor, la care președintele ucrainean Petro Poroșenko îi va cere personal lui Barack Obama ajutor militar pentru țara sa. Poroșenko a solicitat asistență europeană, pentru a contracara ajutorul dat de Rusia separatiștilor din estul Ucrainei. Liderii UE au promis sancțiuni economice contra Rusiei, dar au rămas să mai mediteze la acest subiect timp de o săptămână.
Replica nervoasă a Rusie
Răspunsul Moscovei la intențiile NATO a fost rapid și furios. Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate Națională al Rusiei, Mihail Popov, a spus că planul Vestului este „o dovadă a dorinței liderilor SUA și NATO de a continua politica de agravare a tensiunilor cu Rusia”.
El a adăugat că doctrina militară a Rusiei, din 2010 - un document care permite folosirea armelor nucleare, dacă securitatea națională o cere - va fi modificată și se va concentra asupra noilor tactici ale NATO și asupra sistemului european de apărare antirachetă. „Nu am niciun dubiu că apropierea bazelor NATO de granițele noastre, inclusiv prin expansiunea blocului, va rămâne una dintre cele mai mari amenințări externe la adresa Rusiei”, a spus el.
Avioane și elicoptere noi
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a precizat că forțele armate ruse vor achiziționa 230 de avioane și elicoptere militare, până la finalul acestui an. În același timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că încercările Ucrainei de a obține statutul de membru NATO subminează eforturile de oprire a războiului din estul Ucrainei.