Rusia schimbă strategia de atac în Ucraina. Motivul pentru care își stochează rachetele

Rusia schimbă strategia de atac în Ucraina. Motivul pentru care își stochează racheteleSursa foto: Wikipedia

O nouă evaluare a serviciilor de informații occidentale sugerează că Rusia păstrează rachete și le stochează pentru atacuri mai ample și mai puțin frecvente asupra Ucrainei.

Rusia a lansat numeroase bombardamente aeriene semnificative împotriva Ucrainei, inclusiv unul care a implicat mai mult de 90 de rachete și 190 de drone. Atacurile simultane ar putea permite unor arme să pătrundă în rețeaua de apărare aeriană a Ucrainei și să-i sperie pe ucrainenii epuizați de aproape trei ani de baraje.

Ucraina a raportat că avioane de vânătoare, bombardiere și nave de război rusești au lansat rachete balistice și de croazieră asupra rețelei sale electrice în perioada 12-13 decembrie. Majoritatea rachetelor și dronelor au fost doborâte sau și-au ratat țintele.

Câteva săptămâni mai târziu, Rusia a efectuat un alt atac masiv cu rachete și drone asupra sectorului energetic al Ucrainei în ziua de Crăciun. Cele două atacuri sugerează că strategia de bombardament a Moscovei s-a schimbat. Ortodocșii estici din Rusia nu vor sărbători Crăciunul până la 7 ianuarie 2025, deși ucrainenii l-au sărbătorit din nou la 25 decembrie.

Rusia își face stocuri

Actualizarea serviciilor de informații ale Ministerului britanic al Apărării de la sfârșitul săptămânii a precizat că, începând cu luna august, „este foarte probabil ca Rusia să fi ales să își facă timp pentru a constitui stocuri între lovituri și apoi să lanseze valuri de lovituri mai mari și mai puțin frecvente, mai degrabă decât atacurile mai frecvente și mai mici efectuate la începutul anului”.

Atacul din 12-13 decembrie a vizat infrastructura crucială a Ucrainei și a încercat să înfrângă apărarea aeriană a acesteia cu roiuri de drone explozive, la fel ca atacurile anterioare.

Rusia dispune de aproximativ 1.500 de rachete de croazieră și balistice

Sâmbătă, ministrul britanic al apărării a avertizat că „Rusia păstrează capacitatea și stocurile pentru a permite ca astfel de mijloace să fie utilizate în număr mai mic, ca măsură punitivă, cu un avertisment mic sau inexistent”.

Presa locală consideră că Rusia dispune de aproximativ 1.500 de rachete de croazieră și balistice care pot fi lansate din sisteme aeriene, terestre și maritime. De asemenea, Moscova a fost nevoită să importe din Coreea de Nord și Iran.

Potrivit specialiștilor în conflicte și oficialilor americani, loviturile rusești asupra instalațiilor energetice ucrainene sunt menite să forțeze Kievul și Occidentul să favorizeze Moscova.

Zelenski cere ajutor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut frecvent sprijin militar occidental pentru mai multe apărări aeriene și arme pentru a lupta împotriva atacurilor rusești. Președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite au furnizat Kievului sute de rachete de apărare aeriană în ultimele luni și că urmează și mai multe după incidentul din ziua de Crăciun.

„Am ordonat Departamentului Apărării să continue creșterea livrărilor de arme către Ucraina, iar Statele Unite vor continua să lucreze neobosit pentru a consolida poziția Ucrainei în apărarea sa împotriva forțelor ruse”, a declarat Biden.

Luni, SUA au anunțat un sprijin de securitate în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv armament de apărare aeriană, cum ar fi sistemele naționale avansate de rachete sol-aer și alte ajutoare militare de profil. Sursa: businessinsider.com

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News