Rusia riscă să piardă 6,5 miliarde de dolari pe an. Putin, la mâna Ucrainei

Rusia riscă să piardă 6,5 miliarde de dolari pe an. Putin, la mâna UcraineiMoscova. Sursa foto: Pixabay

Veniturile energetice ale Rusiei ar putea suferi o nouă lovitură dacă Ucraina nu reînnoiește un acord-cheie privind gazele până la sfârșitul anului. Pierderile s-ar putea ridica la 6,5 miliarde de dolari pe an pentru Moscova, conform calculelor.

Europa, care primește aproximativ 5% din aprovizionarea sa cu gaze prin acest acord, ar putea fi, de asemenea, afectată. Rusia ar putea ajunge să piardă miliarde de euro. Asta se va întâmpla dacă Ucraina întoarce spatele unui acord pentru a menține fluxul de gaze din țară.

Rusia riscă să piardă 6,5 miliarde de dolari pe an

Naftogaz, gigantul energetic de stat din Ucraina, urmează să își reînnoiască acordul privind gazoductul cu Gazprom din Rusia până la sfârșitul anului. Cele două națiuni sunt în discuții, dar este puțin probabil să se ajungă la un acord înainte de expirarea acordului în decembrie. Acest lucru ar putea afecta Rusia cu pierderi de până la 6,5 miliarde de dolari pe an, potrivit calculelor.

Încheierea acordului privind gazoductul ar fi o lovitură pentru comerțul cu gaze al Rusiei, care este un element-cheie pentru economia țării, care traversează un al treilea an de război în Ucraina. Moscova a suportat deja pierderi mari din cauza sancțiunilor occidentale care vizează vânzările sale de petrol și gaze, care au scăzut cu 24% anul trecut. Ucraina, de asemenea, ar putea înregistra pierderi. Țara ar putea pierde aproximativ 800 de milioane de dolari pe an din taxele de tranzit, se arată în raport. Acesta citează estimări unei firme de consultanță din Kiev.

Securitatea energetică europeană ar putea fi afectată

Securitatea energetică a Europei ar putea fi, de asemenea, afectată. Continentul s-a îndepărtat de energia rusească în ultimii doi ani, dar încă primește gaz din Rusia prin două conducte. Acordul care urmează să expire la sfârșitul anului reprezintă 5% din fluxurile totale de gaze ale Europei, adaugă raportul.

Moscova, care furniza odinioară până la 40% din gazul Europei, și-a redus fluxul de energie către Europa și și-a sporit exporturile în alte părți. Recent, Rusia a încheiat un acord privind un gazoduct cu China. Astfel, statul a devenit unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi.

Cu toate acestea, experții spun că economia Rusiei rămâne pe o bază stâncoasă. Asta, În special, datorită costurilor tot mai mari ale războiului său împotriva Ucrainei. Conform unei analize, situația financiară a Rusiei s-a înrăutățit după încetinirea exporturilor de gaze naturale către continent. Acest lucru se întâmplă datorită dificultăților pe care le întâmpină în ceea ce privește transferarea furnizării de energie către alte națiuni fără reduceri semnificative, potrivit yahoo.

Ne puteți urmări și pe Google News