Președintele rus Vladimir Putin a dispus organizarea unor manevre militare în centrul și vestul țării pentru a testa capacitatea de reacție a trupelor staționate în aceste regiuni ale țării, scrie site-ul Russia Today.
Manevrele vor fi organizate pe baza unor scenarii care prevăd amenințări teroriste și la adresa securității naționale, fără a se specifica despre ce este vorba. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că în manevre vor fi implicate trupele de uscat, aeropurtate, artileria și forțele aeriene. Președintele a ordonat testarea capacității de reacție a trupelor în fața unor situații de criză care amenință securitatea națională, precum și a altor amenințări precum atacuri teroriste, epidemiologice, a adăugat ministrul. Manevrele se vor derula în două etape, începând de astăzi, până pe 3 martie. La ele vor participa și forțele armate staționate la Marea Baltică și în nordul țării. Russia Today scrie că manevrele erau programate din luna septembrie și completează ciclul unor exerciții de anvergură începute anul trecut. Anunțul organizării testelor militare vine la scurt timp după ce preşedintele Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus), Valentina Matvienko, o apropiată a preşedintelui Vladimir Putin, a exclus scenariul unei intervenţii militare a Rusiei în Ucraina, apreciind totodată ca prematură ideea simplificării procedurilor de acordare a cetăţeniei ruse locuitorilor Crimeii, informează agenţia de presă Interfax-Ukraina. 'Un astfel de scenariu nu este posibil', a spus Valentina Matvienko, citată de agenţia menţionată.
'Rusia a declarat şi îşi reconfirmă poziţia - nu avem dreptul şi nu putem interveni în afacerile interne ale unui stat suveran', a declarat ea, încercând să nege speculaţiile vehiculate în ultimele zile în privinţa unei intervenţii în forţă a Rusiei în Crimeea.
Mai mult, Valentina Matvienko, fostă guvernatoare a Sankt-Petersburgului, consideră ca prematură ideea avansată de unii deputaţi din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) privind simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei ruse pentru locuitorii din Crimeea.
'Cred că această iniţiativă este prematură. Aceasta propunere ar trebui să fie analizată cu atenţie şi bine cântărită', a spus preşedintele Senatului rus, apreciind că o astfel de iniţiativă este la ora actuală 'inoportună'.
Un proiect de lege privind simplificarea acordării cetăţeniei ruse pentru cetăţenii din Ucraina şi membrii familiilor lor a fost depus luni în Duma rusă şi ar putea să fie luat miercuri în discuţie.
Cei trei preşedinţi ai Ucrainei independente înaintea lui Viktor Ianukovici (preşedintele destituit de parlament) - Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko - au denunţat astăzi, într-o declaraţie comună, un amestec direct al Rusiei în viaţa politică a Crimeii, scrie și Agerpres.
În acelaşi timp, pe internet au apărut imagini video în care camioane militare cu numere ruseşti se deplasează în oraşul-staţiune Ialta (Crimeea). Camioanele intră într-un sanatoriu local, aparţinând Federaţiei Ruse, iar din ele sunt debarcaţi soldaţi şi muniţie.