Evenimentul Zilei > International > SCANDAL DIPLOMATIC între Rusia și Republica Moldova. Gestul care a ALERTAT autoritățile de la Chișinău
SCANDAL DIPLOMATIC între Rusia și Republica Moldova. Gestul care a ALERTAT autoritățile de la Chișinău

SCANDAL DIPLOMATIC între Rusia și Republica Moldova. Gestul care a ALERTAT autoritățile de la Chișinău

Rusia a refuzat extrădarea lui Renato Usatîi, primarul de Bălți dat în căutare internațională din octombrie 2016, în dosarul privind tentativa de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunţov.

Nicolae Chitoroagă, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a explicat că extrădarea nu poate avea loc, pe motiv că Renato Usatîi deține cetățenie rusă, iar în conformitate cu Convenția cu privire la extrădare, niciun stat membru al Interpol nu-și extrădează cetățenii, notează realitatea.md.

 

”Dl Renato Usatîi este cu toate actele în ordine de căutare internațională, are mandat de arest. Republica Moldova a înaintat o cerere de extrădare în adresa organelor de drept, și anume a Procuraturii Generale a Rusiei și ca răspuns, în 18 septembrie 2017, ne-au informat despre faptul că într-adevăr el este stabilit pe teritoriul Federației Ruse. Renato Usatîi este cetățean al R. Moldova și totodată a Federației Ruse și deoarece ei nu au date despre faptul că el ar fi renunțat la cetățenia rusă, ei ne refuză extrădarea acestuia”, a declarat Nicolae Chitoroagă în cadrul emisiunii ”Moldova în Direct”.

 

Fiind întrebat dacă au mai fost astfel de situații în trecut, șeful PCCOCS a adus aminte despre Grigore Karamalak, alias ”Bulgaru”, dat în căutare prin Interpol încă în 1998, pentru banditism, tâlhării şi furturi în proporţii deosebit de mari. Potrivit acestuia, Karamalak a primit cetățenie de la președintele de atunci Dmitri Medvedev într-o lună de la demersul Chișinăului de a-l extrăda.

 

”R. Moldova s-a adresat atunci când Karamalak nu avea cetățenie a Federației Ruse și… ca să înțelegeți la ce nivel sunt relațiile dintre putere și acești infractori, timp de o lună de la momentul cererii de extrădare, președintele Medvedev i-a acordat cetățenia Federației Ruse ca mai târziu să ne informeze despre faptul extrădarea nu poate avea loc, pe motiv că legea nu permite acest lucru”, a punctat Nicolae Chitoroagă.

Realitatea.md amintește că Judecătoria Centru a emis în luna octombrie 2016 mandat de arestare pe numele primarului de Bălţi, în dosarul privind tentativa de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunţov. În acelaşi timp, Renato Usatîi a fost anunţat în căutare internaţională. Procurorii au cerut atunci arestarea lui Usatîi doar în baza mărturiilor făcute de Gorbunţov.

Politicianul este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari. Procurorii susțin că prin intermediul unei companii off-shore primarul de Bălți l-a deposedat pe Gherman Gorbunţov de peste 68 de mii de acţiuni în sumă totală de peste 113 milioane de lei. De altfel, Usatîi este învinuit și că ar fi comandat şi organizat tentativa de asasinare a lui Gorbunţov, refugiat la Londra.

 

Despre Karamalak, alias ”Bulgaru”, originar din Taraclia, amintim că a fost dat în căutare prin Interpol încă la sfârșitul anilor ‘90, fiind acuzat de estorcare de fonduri, banditism, tâlhării şi furturi în proporţii deosebit de mari. El a fost reţinut în repetate rânduri, la Moscova sau în Ucraina, dar de fiecare dată scăpa, aproape victorios, la libertate. Totodată, fiind căutat prin Interpol, el a reuşit să participe la mai multe acţiuni publice, iar preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, i-a acordat, în august 2008, cetăţenie rusă. 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: