Rusia refuză participarea la negocieri de pace și continuă să-și cumpere arme de la cele mai bolnave dictaturi din lume, comuniștii din Coreea de Nord și radicalii islamiști din Iran.
„Cât timp este președintele Statelor Unite, Biden poate întări Ucraina și poate lua decizii importante pentru a-i proteja independența cât timp este președintele Statelor Unite. Cred că este o misiune istorică”, a declarat Volodimir Zelelnski la New York, unde participă la reuniunea ONU.
Rusia refuză negocierile de pace
„Planul de victorie” pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski îl va propune președintelui SUA și adjunctului său, Kamala Harris, în marja Adunării ONU de la New York presupune şi unda verde a Washingtonului pentru utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune în Rusia.
Zelenski va repeta aceleaşi lucruri şi adversarului lui Biden la Casa Albă, Donald Trump, îl va întâlni joi sau vineri. Liderul ucrainean a dar de înţeles jurnaliştilor de la Kiev că acesta ar fi planul care va pune capăt conflictului, aducând Rusia la masa negocierilor după o escaladare rapidă. În realitate, anunțul președintelui a provocat efectul invers.
Kremlinul a anunţat imediat că nu va participa la conferință. Un nu preventiv care acutizează scepticismul SUA.
Dictatura islamică de la Teheran ajută regimul Putin
Continuă între timp bombardamentele pe timp de noapte, cu victime civile. Kievul a doborât cinci rachete și 11 drone de fabricație iraniană. Se pare că rușii au distrus 101 drone.
În regiunea Drinopetrovsk. au fost ucişi două femei în vârstă și un copil de 12 ani. Trei atacuri asupra oraşului Harkovului au rănit 15 persoane, inclusiv trei copii. În aceeași regiune, un raid a făcut trei victime.
Kievul atacă cu drone regiunile de graniță rusești și zonele ocupate: Briansk, Kaluga, Tver, Belgorod, Smolensk și Kursk, Krasnodar, Crimeea și Marea Azov. A fost lovit şi un depozit de muniții.
Între timp, la Teheran au fost prezentate noua dronă „kamikaze” Shahed 136-B, o versiune avansată a celor vândute la Moscova și folosite în Ucraina, și racheta balistică Jihad, cu o rază de acțiune de o mie de kilometri.
Rusia ar vrea capitularea Ucrainei
Poziția Moscovei vizavi de invitația pe care Zelenski o adresase Kremlinului în urmă cu zece zile pentru participarea la cel de-al doilea tur al Conferinței de pace din Elveția de primăvara trecută este foarte clară.
„Fără Rusia și fără a ține cont de interesele Rusiei este imposibil să se ajungă la un acord echitabil și durabil. Însă Kievul și Occidentul nu se gândesc la pace, au nevoie de război", a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, comentând declarațiile lui Volodimir Zelenski, care a spus că în noiembrie ar putea avea loc un al doilea summit de pace, de data aceasta cu participarea Rusiei.
Nu vom participa la „acest așa-zis al doilea summit”, a adăugat Zaharova, precizând că reuniunea ar avea același „obiectiv” ca prima, care a avut loc în iunie în Elveția, adică „să susţină absolut nesustenabila formulă Zelenski” ca singura bază pentru rezolvarea conflictului”.
Ceea ce nu înseamnă că Rusia respinge o soluție politică și diplomatică a crizei, a afirmat Zaharova în declarația sa relansată de agenţia Tass: „Suntem pregătiți să discutăm cu adevărat propuneri serioase care să ia în considerare situația de pe teren şi realitățile geopolitice emergente”, a susținut ea referindu-se la „inițiativa prezentată pe 14 iunie de Vladimir Putin”, potrivit Avvenire.
(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)