Platforma Orwell, aparținând firmei tehnologice de stat Rusnano, este descrisă ca un sistem de supraveghere prin recunoașterea imaginilor care utilizează algoritmi de viziune pe calculator.

Sistemul de supraveghere analitică Orwell 2k este proiectat pentru detectarea și clasificarea automată a țintelor (persoane, vehicule, etc.) și a situațiilor (incendiu, obiecte abandonate etc.), precum și pentru transmiterea informațiilor video către operator în modul în timp real.

Sistemul folosește algoritmi de viziune computerizată ELVEES NeoTek care selectează ținte și evenimente de interes din fluxurile de imagini video și termice.

Operatorul primește notificări cu privire la evenimente și informații relevante (înregistrare video, locație, instrucțiuni) în timp real, care sunt utilizate pentru a lua decizii.

Sistemul Orwell va fi integrat tehnologiei de recunoaștere facial dezvoltată de NTechLab, o filială a conglomeratului Rostec condus de un apropiat al președintelui Vladimir Putin, Serghei Șemezov.

Contractele semnate între o altă filială a Rostec și departamentele de educație regională totalizează 2 miliarde de ruble (25,4 milioane USD), potrivit cotidianului economic Vedomosti.

Tehnologia va „asigura securitatea copiilor monitorizându-le mișcările și identificând persoane necunoscute la fața locului”, a declarat Evgheni Lapșev,  purtătorul de cuvânt al filialei Rusnano Elvees Neotech.

Evgheni Lapșev a dat asigurări că bazele de date școlare „vor fi stocate local” pentru a se evita scurgerile de informații și a sublinat că părinții și copii nu vor fi adăugați în aceste baze de date „fără consimțământul lor”.

În viitor, tehnologia de monitorizare ar putea fi utilizată pentru a se face prezența, pentru a monitoriza programul de lucru al profesorilor și pentru  pentru învățământul la distanță, a declarat pentru Vedomosti un purtător de cuvânt al NTechLab.

Potrivit publicației citate, până în prezent sistemul Orwell a fost deja instalat în peste 1608 de școli din 12 regiuni din Rusia.

Elvees Neotech, care a dezvoltat platforma de supraveghere Orwell, a furnizat peste 28.000 de camera video, la un preț de 10.000 de ruble (140 de dolari) bucata, pentru un proiect pilot.

O singură școală are nevoie de aproximativ 20 de camera video pentru a asigura securitatea întregii locații.

Nu se știe deocamdată precis când și alte școli vor fi echipate cu sisteme de supraveghere.

Acest proiect, în valoare de 25,4 milioane de dolari, face parte din programul ambițios de „digitalizare” al lui Putin, care intenționează să cheltuiască 25 de miliarde de dolari pentru a dezvolta economia digitală a Rusiei pentru a reprezenta 5,1% din PIB al țării.

NTechLab a implementat deja la Moscova tehnologia de recunoaștere facială pentru identificarea suspecților infractori,  printr-o rețea de aproape 200.000 de camere de supraveghere.

Criticii acestui sistem au acuzat autoritățile că încalcă viața privată a cetățenilor și au organizat diferite proteste.