După o perioadă de acalmie necesară alegerilor din estul separatist, Moscova trimite noi întăriri rebelilor din Donețk, pe măsură ce testează vigilența NATO.
Statele Unite și UE au cerut, ieri, socoteală Rusiei pentru ajutorul militar substanțial acordat separatiștilor din estul Ucrainei, pe măsură ce luptele au crescut în intensitate în regiunea Donețk. Federica Mogherini, noua șefă a diplomației europene, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la prezența unor convoaie militare care transportă armament greu și soldați fără însemne în estul separatist. „Fac apel la Rusia să-și retragă din această țară toate trupele, armele și echipamentele pe care le controlează”, a subliniat aceasta.
Camioane și tancuri
De la Washington, un consilier al președintelui Obama a vorbit răspicat despre „rebelii susținuți și înarmați de Rusia care relochează armament greu și tancuri către linia frontului”. Orice efort al acestora de a cuceri noi teritorii ucrainene ar fi o „încălcare gravă” a armistițiului semnat în septembrie, la Minsk, a mai avertizat oficialul american, citat de BBC.
Rusia respinge acuzațiile, dar observatorii OSCE din estul Ucrainei au raportat prezența a circa 50 de camioane militare și tancuri de tip T-62 și T-74 de fabricație rusească în apropierea de Donețk, oraș care de câteva zile este scena unor lupte crâncene între insurgenți și armata ucraineană. Conflictul a reizbucnit la doar câteva zile după alegerile din așa-numita Republică Donețk, în urma cărora Aleksandr Zaharcenko a fost instalat „președinte”. Alegerile și luptele reluate par să susțină scenariul avansat de Kiev potrivit căruia Rusia urmărește crearea unei noi Transnistrii în estul Ucrainei. Guvernul ucrainean susține că Rusia a decis să intervină după ce trupele guvernamentale au ucis circa 200 de insurgenți în luptele pentru controlul aeroportului din Donețk.
Analiștii străini atrag însă atenția că, cel mai probabil, după o pauză luată pentru organizarea „alegerilor” de la Donețk, războiul va fi reluat într-o formă mult mai dură decât până acum. Siteul american Bloomberg dezvăluie că aviația militară rusă și-a pus deja mai multe unități în stare de alertă, probabil în perspectiva unor lupte intense dincolo de granița cu Ucraina.
Moscova, din ce în ce mai agresivă
Un raport publicat ieri la Londra dezvăluie că incursiunile aviației militare ruse în spațiul aerian european au provocat 40 de incidente foarte grave, precum riscul unei coliziuni între un avion de linie și un aparat militar rusesc. De asemenea, documentul mai dezvăluie că, de la începutul anului, avioanele statelor NATO au executat peste o sută de misiuni de interceptare a avioanelor militare rusești care s-au apropiat prea mult de spațiul aerian al acestor țări, de trei ori mai multe decât anul trecut, astfel de incursiuni ale aviației ruse devenind foarte frecvente la sfârșitul lunii octombrie. Numărul mare al acestor misiuni de interceptare este similar cu cel al operațiunilor similare efectuate de NATO în perioada Războiului Rece, mai subliniază textul.