„Procesul de creştere a componentei militare în Marea Azov s-a desfăşurat treptat. Rusia şi-a sporit prezenţa, dar aici putem vorbi mai degrabă despre o regrupare a anumitor forţe maritime în vederea unor eventuale acţiuni în Marea Azov, adică redirecţionarea navelor staţionate în apropierea peninsulei (anexate temporar) spre un nou cap de pod în Marea Azov”, a declarat oficialul ucrainean.

Kievul a denunţat din aprilie „provocări” ale Rusiei în Marea Azov, prin hărţuirea (oprirea şi inspectarea) navelor care se îndreptau în porturile Berdiansk şi Mariupol în timpul trecerii lor prin strâmtoarea Kerci.

Potrivit autorităţilor ucrainene, aceste „acţiuni agresive” ale Moscovei contravin prevederilor tratatului care stabileşte că Marea Azov reprezintă ape interioare ale Ucrainei şi Rusiei.

Conform presei ucrainene, Kievul duce în prezent negocieri cu Uniunea Europeană şi SUA pentru impunerea de noi sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse ca răspuns la aceste acţiuni agresive ale Rusiei în Marea Azov.

În plus, Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei a aprobat un pachet de măsuri pentru apărarea intereselor naţionale în mările Azov şi Neagră şi în strâmtoarea Kerci, conform Agerpres.

 

Te-ar putea interesa și: