Numărul mare al deceselor timpurii în Rusia este cauzat de faptul că oamenii beau prea mult alcool, în special vodcă, arată un studiu citat de BBC News.
Studiul, publicat de revista medicală „The Lancet”, spune că 25% dintre bărbații ruși mor înainte de a împlini 55 de ani și majoritatea deceselor sunt cauzate de consumul de alcool. Comparativ, aceste cazuri reprezintă 7% din numărul deceselor în Marea Britanie.
Cauzele morții includ boli de ficat și intoxicație cu alcool. Multe decese sunt provocate de accidente sau de răni în urma încăierărilor.
Studiul este considerat cel mai amplu de acest gen din țară.
Cercetătorii de la Centrul rus Anti-cancer din Moscova, Universitatea Oxford din Marea Britanie și Agenția Internațională de cercetare în domeniul cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății din Franța au avut ca subiecți 151.000 de adulți din trei orașe, timp de 10 ani. În acest interval s-au înregistrat 8.000 de decese în rândul subiecților. Cercetătorii au inclus și date din studii anterioare, în care familiile a 49.000 de persoane au fost întrebate despre obiceiurile celor decedați, în ceea ce privește consumul de alcool.
Co-autorul studiului, prof.Richard Peto de la Universitatea din Oxford, a declarat: „Rata deceselor în Rusia a fluctuat foarte mult în ultimii 30 de ani, pentru că restricțiile privind consumul de alcool și stabilitatea socială a variat în timpul regimurilor președinților Gorbaciov, Elțîn și Putin, iar principalul factor care a determinat aceste fluctuații în ceea ce privește decesele înregistrate a fost vodca”.
În 1985, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a redus drastic producția de vodcă și nu a permis vânzarea acestei băuturi înainte de ora prânzului. Consumul de alcool a scăzut cu un sfert, la fel și rata deceselor. Apoi, după căderea comunismului, oamenii au început să bea din nou foarte mult și numărul deceselor a crescut, de asemenea.
A existat o creștere masivă a consumului de alcool, în special în manieră destructivă. Oamenii se îmbătau cu băuturi spirtoase, apoi mai cumpărau și beau mai mult, tot mai mult, crescând riscul de deces”, a explicat omul de știință. Și în ceea ce privește femeile, rata consumului a fluctuat în funcție de evenimentele politice, dar ele beau mai puțin, așa că numărul deceselor a fost mai mic.
Majoritatea celor care consumă alcool erau și fumători, așa că acest factor a agravat rata mortalității. Rusia a luat măsuri restrictive în privința consumului de alcool în 2006, crescând taxele și reducând vânzările.
Consumul de alcool a scăzut cu o treime de atunci și proporția bărbaților care au murit înainte de a împlini vârsta de 55 de ani a scăzut de la 37% la 25%.
O jumătate de litru de vodcă se poate cumpăra cu 150 de ruble (circa 16 lei). Băutorii înrăiți din acest studiu consumau cel puțin un litru și jumătate de vodcă pe săptămână. În 2011, fiecare adult din Rusia consuma, în medie, 13 litri de alcool pur în fiecare an, dintre care 8 litri erau spirtoase, în special vodcă.
Comparativ, în Marea Britanie cifrele sunt: 10 litri de alcool pe an/adult, dar numai 2 litri sunt băuturi spirtoase.
Rușii au băut întotdeauna foarte mult. Uneori ei spun că fac asta din cauza vremii foarte reci, dar este vorba doar de o scuză. Acesta este, de fapt, un stil de viață, care trebuie schimbat, scrie sursa citată. „Având în vedere că speranța medie de viață a bărbaților din Rusia este de doar 64 de ani, printre cele mai scăzute 50 din lume, este nevoie urgentă ca autoritățile să ia măsuri pentru reducerea consumului de alcool și țigări”, precizează studiul citat.