Ultima aeronavă de atac a lui Putin: drona-bufniță

Rusia organizează a cincea ediție a Formului Militar și Tehnic Internațional ARMY 2019, una din cele mai importante expoziții de armament și material militar din lume, care are loc în complexul Patriot Park de lângă Moscova.

„Forumul are un rol crucial de jucat pentru apropierea civililor de forțele armate, de a întări autoritatea forțelor armate și a hrăni un sentiment de mândrie națională în rândul tinerilor”, a declarat, în deschidere, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. „În ciuda sancțiunilor impuse pentru frânarea progresului științific și tehnic al Rusiei, firmele din sectorul apărării nu numai că rezistă dar și progresează în mod egal”, a adăugat el.

Peste 1250 de expozanți ruși și străini participă, etalând peste 27.000 de arme și vehicule, pe o suprafață de 500.000 de m2 (exterior) și 65.000 m2 (interior). De la rachete nucleare, tancuri fără echipaj, avioane, elicoptere și până la noua „colecție” de Kalașnikovuri, nimic nu a lipsit.

Ochi cu laser

În cadrul expoziției s-a remarcat ultima aeronavă de luptă a Rusiei, o dronă deghizată în bufniță polară. Drona-bufniță a fost estimată utilă în contextul activității crescute a Rusiei în Arctica, notează DailyMail. Obiectivul, evident, este ca drona să fie confundată cu o bufniță reală, permițându-i să se apropie de ținte cheie în zone de conflict.

Drona poate efectua misiuni de recunoaștere în zonele cu climat rece, utilizând sisteme laser pentru a identifica ținte și a le oferi ca pradă altor sisteme militare de atac (artilerie, avioane). Drona folosește un sistem de navigație rusesc prin satelit Glonass.

Mai au una, în formă de șoim

 La origine a fost un prototip al studenților academiei Jukovski, repede „confiscat” de specialiștii militari. Drona este însă mai mare decât o bufniță polară, cântărește 5 kg, poate fi lansată de o singură persoană, are o autonomie de zbor de 40 de minute, ceea ce-i permite să parcurgă aproape 20 km. Potrivit fabricantului, Tehnopolis Era, drona-bufniță va fi „mult mai puțn vizibilă” decât dronele obișnuite. O altă dronă care va fi folosită de armata rusă, dar care nu a fost expusă, este în formă de șoim și, pentru mai mare realism, poate scoate zgomote care imită țipătul șoimului.

S-500 Prometei, un scut care oprește atacuri din spațiu

Sistemul de apărare antiaeriană și antibalistică S-500 Prometei este gata pentru producție de serie, a anunțat agenția rusă Interfax, citată de Russia beyond. Contrar majorității noutăților industriei ruse de apărare, dezvoltarea lui S-500 are loc într-un secret absolut. Motivul acestei secretomanii este rolul pe care-l va juca acest complex în apărarea Rusiei: este primul sistem de apărare antirachetă din lume capabil să protejeze țara de amenințări venite din spațiu.

S-500 va fi în măsură să lovească rachete și avioane la o altitudine mai mare de 100 km. În prezent, niciunul dintre sistemele existente de apărare aeriană nu poate ajunge la astfel de ținte, deși se știe că în noul mileniu, armele vor ajunge chiar mai sus, pe orbita joasă a Pământului. S-500 este deja capabil să distrugă obiecte aflate la o distanță de minimum 500 km, în timp ce actuala versiune S-400 Triumph se „plafonează” la 600 km. Iar sistemul american Patriot lovește la maximum 200 km. Evident, distanța maximă la care S-500 poate lovi este top secret.

 

Sistemul Patriot? Mic copil, spun rușii

În cadrul noului complex de apărare aeriană, specialiștii ruși au dezvoltat o rachetă cu rază mare de acțiune, denumită 40N6. Principala sa caracteristică este posibilitatea de a lovi ținte în spațiu grație unui cap de ghidaj fundamental nou, cu ajutorul căruia racheta poate determina și distruge de-o manieră independentă țintele, o parte din funcțiile radar putând fi îndeplinite de racheta însăși. Sisteme radar vor continua să fie livrate cu S-500, dar fiecare va fi adaptat pentru o sarcină specifică. Spre exemplu, un sistem radar va identifica avioane și elicoptere. Al doilea, rachete de croazieră. Al treilea, rachete balistice. Al patrulea, ținte aflate în spațiul orbital apropiat. Se experimentează diverse ogive pentru racheta 40N6 dar și aici rezultatele sunt secrete. Doar că 40N6 poate zbura către țintă cu o viteză hipersonică, până la Mach 9. Altfel spus, 10.800 km/h. În plus. S-500 poate „vedea” (și distruge) ținte la 360 de grade. Sistemul american MIM-104 Patriot nu poate funcționa și „vedea” decât întro direcție prederminată, la un unghi de 180 de grade.