Casa Albă a ameninţat joi Rusia cu „consecinţe internaţionale” pentru atacul cibernetic global NotPetya care a fost „cel mai distructiv şi costisitor din istorie”. Deși Rusia neagă vehement acuzațiile de acest tip, există suspiciuni puternice că mai multe astfel de atacuri își au originea în Federație.
Atacul a fost condus , în iunie 2017, de militari ruși. Acest comportament „iresponsabil şi fără discernământ va avea consecinţe pe plan internaţional” pentru Moscova, a subliniat Casa Albă, potrivit agerpres.ro.
NotPetya „s-a răspândit rapid în întreaga lume, provocând pagube de miliarde de dolari în Europa, Asia şi America”, a detaliat Casa Albă în comunicat.
Atacul cibernetic „face parte din efortul actual al Kremlinului de a destabiliza Ucraina şi demonstrează şi mai clar implicarea Rusiei în conflictul în curs de desfăşurare”, potrivit oficialilor de la Washington.
Marea Britanie a acuzat joi Moscova, indicând, în special, armata statului lui Putin, de a fi responsabilă pentru atacul cibernetic NotPetya. Ca răspuns, Kremlinul a dezminţit „categoric” că ar fi fost la originea acestei piraterii informatice.
Primele informaţii despre atac au apărut în Ucraina şi Rusia, înainte ca el să se răspândească în întreaga lume. Atacul se concentra pe furtul de informații din calculatoare, date pe care hackerii promiteau să le returneze în schimbul unei sume de bani (ransomware). Mii de dispozitive au fost afectate, atacul din iunie 2017 afetând tot mapamondul.
NotPetya a perturbat în special multinaţionalele şi infrastructurile critice, precum controlul sitului accidentului nuclear de la Cernobâl şi porturile Bombay şi Amsterdam.
În Ucraina, ţara cea mai afectată, aflată în război cu rebelii separatişti pro-ruşi, au fost afectate ,printre altele, operaţiuni bancare și ecranele de informaţii ale principalului aeroport.