Rusia a promis că va răspunde la expulzarea a 35 de diplomați ruși de la Washington, pe fondul acuzațiilor implicării cibernetice a Moscovei în alegerile prezidențiale americane.
Un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că reacția Kremlinului va provoca Statelor Unite „neplăceri considerabile”.
Totuși, el a lăsat să se înțeleagă că Rusia ar putea aștepta până ce Donald Trump, care a respins acuzațiile de piraterie cibernetică, va deveni președinte.
Rusia a dezmințit orice implicare a sa și a numit sancțiunile administrației Obama „lipsite de fundament”.
Joi, Departamentul de Stat a declarat 35 de diplomați ruși de la ambasada din Washington și de la consulatul din San Francisco „persona non grata” și le-a dat lor și familiilor lor 72 de ore pentru a părăsi Statele Unite.
Sancțiuni asemănătoare au fost pronunțate și împotriva a nouă instituții și indivizi, inclusiv două servicii de informații ruse – GRU și KGB.
De asemenea, Statele Unite vor închide două sedii, din New York și Maryland, folosite de serviciile secrete ruse.
Președintele Obama promisese o replică dură împotriva Rusiei, după o serie de acuzații potrivit cărora Rusia ar fi dirijat atacuri cibernetice împotriva Partidului Democrat și a campaniei electorale a lui Hillary Clinton.
Cu toate acestea, administrația Obama nu a produs nici o dovadă a veridicității acestor acuzații.
Ca reacție la gestul Washingtonului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peșkov, a declarat:
„Fără îndoială, o măsură corespunzătoare, bazată pe principiul reciprocității, va produce neplăceri considerabile părții americane în aceleași zone.”
Însă Peșkov a adăugat că Rusia nu va acționa în grabă și s-a referit la apropiatul schimb de putere la vârful Statelor Unite.
„Aceste decizii au fost luate de președintele Obama, însă Trump va deveni șeful statului peste trei săptămâni. Desigur, acest factor va fi luat în considerare, într-un fel sau altul.”
Pe de altă parte, ambasada Rusiei din Marea Britanie a postat pe Twitter un gag vizual, în care administrația Obama este numită „expirată” („lame duck”).
Președintele ales Donald Trump a respins acuzațiile de piraterie cibernetică la adresa Rusiei ca „ridicole” și a spus că americanii ar trebui „să-și vadă de treaba lor”, atunci când a fost întrebat, înainte de anunțul Departamentului de Stat, dacă ar trebui pronunțate sancțiuni împotriva Rusiei.