Vocea Americii și Europa Liberă/Libertatea au fost declarate „agenți străini” de autoritățile de la Moscova, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Justiției.
Nouă entități media americane au fost clasate ca „agenți străini”, după ce președintele Vladimir Putin a promulgat o lege ce permite înregistrarea instituțiilor de presă străine cu acest termen controversat, relatează AFP și DPA, preluate de Agerpres.
Radiourile Vocea Americii și Europa Liberă/Libertatea, instituții media finanțate de Congresul SUA, precum și alte șapte entități media care le sunt afiliate, au fost clasate ca „exercitând funcțiile unui agent străin”, conform unui comunicat publicat de Ministerul de Justiție din Rusia.
Organele media clasate altfel vor fi nevoite să prezinte această etichetă pe toate materialele pe care le vor lansa în Rusia. Eticheta de „agent străin” implică faptul că respectivele entități media servesc interesele unui guvern străin.
Pe 25 noiembrie, președintele Putin a promulgat legea care permite desemnarea unor entități media drept „agenți străini”, ca reacție la constrângerea postului de televiziune rus RT de a se înregistra ca „agent străin” în Statele Unite, unde oficiali americani au acuzat Russia Today de ingerințe în procesul electoral.
Legea a fost denunțată de Consiliul pentru Drepturile Omului de pe lângă Kremlin, care a precizat că „orice entitate media internațională ar putea fi arbitrar calificată ca agent străin de Ministerul de Justiție”. Noua lege, criticată virulent de Human Rights Watch și Amnesty International, obligă entitățile vizate să ofere autorităților din Rusia informații despre situația lor financiară și să menționeze în documentele pe care le prezintă că sunt încadrate ca „agenți străini”.
Noua prevedere extinde la mass-media o lege datând din 2012, care se referea până acum numai la organizațiile neguvernamentale.