Rusia pregătește violențe mai mari în Ucraina. Pretextul pe care-l invocă Putin ca să justifice războiul. Victime vor fi ucraineni și ruși
- Ionel Sclavone
- 10 martie 2022, 14:56
Rusia ar putea provoca un atac chimic sau radiologic, sub steag fals, pentru a justifica o agresiune mai mare împotriva Ucrainei. Presa de stat oficialii de la Moscova răspândesc deja informații false conform cărora Ucraina, Statele Unite și NATO complotează pentru a lansa un atac chimic sau radiologic împotriva Rusiei sau a teritoriului ucrainean ocupat de trupele rusești.
Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite avertizează că Rusia a stabilit deja pretextul la nivel informational. Oficialii de la Moscova și presa de stat acuză Ucraina că intenționează să lanseze un atac cu arme chimice sau radiologice. În aceste condiții, este posibil ca Rusia să declanșeze un astfel de atacuri sub steag fals împotriva civililor. Acesta ar fi un pretext care i-ar permite Rusiie să escaladeze conflictul militar.
Kremlinul evaluează dacă să treacă sau nu la acțiune, dar creează condițiile necesare pentru a justifica violența mai largă împotriva civililor, în acest război, mai scrie ISW.
În aceste condiții, Statele Unite și NATO trebuie descurajeze utilizarea potențială de către Rusia a unei arme chimice sau radiologice, se mai arată analiză.
Kremlinul s-a mai folosit de această tactică
Conform sursei citate, Kremlinul s-a folosit și în trecut de această tactică pentru a justifica invazia din 2014 în Crimeea, dar și din estul Ucrainei. La vremea respectivă, Vladimir Putin a afirmat, în mod fals, că Statele Unite și NATO mențin instalații chimice sau de arme biologice în statele post-sovietice. De asemenea a acuzat, în mod fals, că Regatul Unit se pregătește să efectueze atacuri cu arme chimice în interiorul Ucrainei.
De altfel, mass-medi controlată de stat a mai vehiculat un astfel de scenariu, în estul Ucrainei, încă din decembrie 2021. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a acuzat Statele Unite că plănuiesc un atac chimic în Donbas. El a făcut aceste afirmații la un colegiu al Ministerului Apărării, în prezența lui Vladimir Putin, pe 21 decembrie 2021.
Republicile Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) au susținut în mod fals o zi mai târziu, pe 22 decembrie, că Statele Unite ar fi expediat toxină botulină (un agent biochimic necontagios) către Mariupol și Harkov.
Două zile mai târziu, pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, presa susținută de Kremlin a citat un fost ofițer al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) conform căruia Forțele Armate ucrainene vor folosi arme chimice. El a afitrmat că vor fi atacate școli, spitale și adunări în masă din estul Ucrainei, controlat de separatiști.
Armata rusă susține că a descoperit dovezi
Membrii Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) au discutat despre așa zisele laboratoare biologice ale SUA din apropierea granițelor ruse cu secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), Stanislav Zas.
Cu doar câteva zile înainte de invazia din Ucraina, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Naryshkin, a sugerat că Statele Unite pregătesc un atac chimic cu steag fals în estul Ucrainei.
După declanșarea invaziei în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov a susținut în mod fals că forțele ruse au descoperit dovezi ale cercetării în domeniul armelor biologice finanțate de SUA în Ucraina. Aceste laboratoare ar fi fost amplasate la granița cu Rusia. Konașenkov a descris dovezi ale armelor biologice cu antrax, ciume, holeră și tularemie.
Șeful Apărării Ruse pentru Radiații, Chimice și Biologice, Igor Kirillov, a susținut în mod fals pe 7 martie că laboratoarele ucrainene din Lviv, Harkov și Poltava au distrus „agenți de ciumă” pentru a ascunde dovezile de Rusia.