Rusia: SUA ar putea avea nave de război în Marea Neagră, parte a scutului antirachetă

Rusia: SUA ar putea avea nave de război în Marea Neagră, parte a scutului antirachetă

Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a promis să dea un detalii despre modul în care Rusia va reacţiona la instalarea sistemului de apărare antirachetă al SUA în Europa, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în finalul summitului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), săptămâna trecută, în Honolulu (Hawaii).

Şeful statului rus a confirmat că Moscova şi Washingtonul nu au reuşit să ajungă, până în prezent, la un acord cu privire la apărarea antirachetă.

"În problemă apărării antirachetă, situaţia este cu mult mai dificilă (decât în privinţa altor chestiuni)", a declarat Medvedev, indicând că, în acest moment, între cele două părţi nu există "niciun fel de relaţii", legate de proiectul de apărare antirachetă. "Noi nu prea înţelegem ceea ce ne oferă partenerii noştri", a precizat Medvedev.

"Cred că în viitorul apropiat ne vom decide cu privire la modul în care va răspunde Rusia la problema legată de apărarea antirachetă", a subliniat liderul de la Kremlin. El a adăugat că în viitorul apropiat "va trebui să prezinte" o estimare detaliată a modului în care Rusia va reacţiona la evenimentele legate de sistemul european de apărare antirachetă - atât acum, cât şi după 2015. Fără concesii

Referitor la relaţiile cu SUA, Medvedev a spus că în cei trei ani, de când este preşedinte, a fost mulţumit de stadiul raporturilor sale cu şeful administraţiei de la Washington, Barack Obama, dar s-a declarat îngrijorat în legătură cu faptul că SUA nu doresc să facă niciun fel de concesie în privinţa sistemului de apărare antirachetă. Statele Unite ale Americii susţin că preconizatul sistem antibalistic este destinat să răspundă altor ameninţări şi nu vizează în niciun fel Rusia, cu toate acestea refuză să semneze orice fel de documente în acest sens, notează agenţia rusă de presă ITAR-TASS. Moscova pretinde Washingtonului garanţii juridice, în scris, că scutul antirachetă implementat în Europa nu este îndreptat împotriva arsenalului său de descurajare nucleară. Nave de război în Marea Neagră Statele Unite ale Americii nu exclud desfăşurarea unor elemente ale sistemului lor de apărare antirachetă în Marea Neagră, Baltică, Barents şi a Nordului, în timp ce ezită să ofere Rusiei garanţii în scris că preconizatul lor sistem antibalistic nu vizează potenţialul strategic rus, a declarat, azi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă la bordul avionului care îl transporta la Moscova din

"Evident, SUA nu exclud şi au recunoscut acest fapt chiar şi în faţa noastră că ar putea să desfăşoare nave de război cu elemente antibalistice în mările Neagră, Baltică, Barents, Baltică şi a Nordului, dar rămânând pe poziţia formulată înainte: "Nu vă faceţi griji - toate acestea nu sunt împotriva voastră!" - a afirmat Lavrov, subliniind că "partea rusă nu poate fi de acord cu o astfel de abordare".

Ne puteți urmări și pe Google News