Parada din Piața Roșie și amenințările Rusiei

Kremlinul nu a invitat niciun lider străin la ceremonia din acest an din Piaţa Roşie, eveniment boicotat de principalii lideri occidentali

Doar fostul preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev s-a aflat alături de Putin la tribuna oficială din Piaţa Roşie, scrie Europa Liberă.

Lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial sunt şi în prezent actuale, iar Rusia va continua să-şi dezvolte potenţialul de apărare, dar rămâne deschisă cooperării cu alte ţări în lupta împotriva terorismului, extremismului şi a neonazismului, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a prezidat o paradă militară în Piaţa Roşie cu ocazia celei de-a 74-a aniversări de la victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, informează agenţia de presă rusă TASS, preluată de Agerpres.

„Am făcut şi vom continua să facem tot ceea ce este necesar pentru a asigura o capacitate ridicată de luptă pentru trupele noastre, un potenţial de apărare la cel mai modern nivel, vom consolida şi mai mult prestigiul serviciului militar, autoritatea soldaţilor şi ofiţerilor, apărători ai patriei” a afirmat preşedintele rus.

Peste 13.000 de militari au participat în dispozitivul de defilare în cadrul paradei militare, prin care Moscova vrea să arate puterea armatei sale și capcaitatea ei de a răspunde cu sisteme sophisticate, avansului NATO din regiune.

Comandantul paradei, generalul Oleg Saliuko, şeful trupelor terestre ruse, a trecut în revistă dispozitivele aliniate în Piaţa Roşie împreună cu ministrul apărării, Serghei Şoigu într-o maşină decapotabilă de nouă generaţie Aurus.

În defilare au fost implicate circa 134 de echipamente militare, între care rachete intercontinentale, baterii antirachetă şi altă tehnică militară modernă, precum şi 74 de avioane şi elicoptere.

Conform tradiţiei, vedeta defilării a fost legendarul tanc T-34, care a înscris 'pagini de glorie' în luptele cu armata nazistă în cursul a ceea ce este numit în Rusia drept Marele Război Patriotic, dar tancul de generaţie nouă are de asemenea un rol de prim-plan în cadrul armatei ruse.

Putin i-a felicitat pe locuitorii Crimeii cu ocazia celei de-a 75-a aniversări de la eliberarea peninsulei de sub ocupaţia armatei naziste.

Defilări similare au loc nu doar la Moscova, ci şi în alte oraşe ruse, precum Volgograd, fostul Stalingrad, sau în portul Sevastopol din Crimeea, baza ilitară a Flotei Rusiei din Marea Neagră. O paradă la o scară mai mică a avut loc şi la bazele ruse din Siria.

De asemenea, o ceremonie dedicată Zilei Victoriei, sărbătorită tradiţional la 9 mai, a avut loc şi în oraşul ucrainean Doneţk, capitala republicii autoproclamate Doneţk din estul separatist al Ucrainei.

La sfârşitul paradei militare se desfăşoară marşul Regimentului Nemuritor, în care ruşii poartă portretele părinţilor, bunicilor, rudelor care au luptat în războiul ce a costat viaţa a circa 27 milioane de persoane, între care 8 milioane de soldaţi.

În mod traditional, preşedintele rus să ia parte, la acest marş cu portretul tatălui său, Vladimir, care a fost rănit atunci când Armata Roşie a încercat să spargă asediul Leningradului.

Mai mult de jumătate dintre ruşi vor participa la ceremoniile legate de Ziua Victoriei, considerată în mod unanim sărbătoare naţională în această ţară.